Τελευταία Νέα
Διεθνή

Annegret Kramp-Karrenbauer: Ποια είναι η νέα ηγέτης του CDU και τι θα σημάνει η εκλογή της για Ελλάδα και Ευρωζώνη

Annegret Kramp-Karrenbauer: Ποια είναι η νέα ηγέτης του CDU και τι θα σημάνει η εκλογή της για Ελλάδα και Ευρωζώνη
Πλήρως ταυτισμένη με την πολιτική της Merkel η νέα ηγέτης του CDU
Σε… γυναικεία υπόθεση μετατρέπεται η πολιτική ζωή της Γερμανίας, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας των δύο παραδοσιακών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Μετά την κατάκτηση της προεδρίας του SPD από την Andrea Nahles, το CDU αποφάσισε σήμερα 7/12 η ηγεσία του να παραμείνει σε γυναικεία χέρια, εκλέγοντας ως πρόεδρό του την Annegret Kramp-Karrenbauer, ευρύτερα γνωστή ως ΑΚΚ στη Γερμανία.
Η εκλογή της θεωρείται και νίκη της Angela Merkel, η οποία την έχει στηρίξει από τα πρώτα της βήματα στην πολιτική και ήταν αυτή που την υποστήριξε τόσο για την τοποθέτησή της, τον Φεβρουάριο του 2018, στη θέση της γενικής γραμματέας του CDU όσο και κατά την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία του κόμματος.
Παράλληλα η νίκη της Annegret Kramp-Karrenbauer είναι μία ακόμη ήττα για τον, σταθερά πάντως, ισχυρό άνδρα της γερμανικής πολιτικής ζωής, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος είχε στηρίξει για πρόεδρο του CDU τον Friendrich Merz.
Η Kramp-Karrenbauer εξελέγη στον β’ γύρο των εκλογών του CDU λαμβάνοντας το 51,8% (517 ψήφοι) έναντι 48,2% (482 ψήφοι) που είχε ο Merz.

Συνέχεια στην πολιτική Merkel

Η Annegret Kramp-Karrenbauer έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει απόλυτα την πολιτική που άσκησε η Angela Merkel, όπως ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις της αλλά και στις θέσεις που έχει εκφράσει.
Παρά το γεγονός ότι η Merkel έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την καγκελαρία πριν από την επίσημη λήξη της θητείας της, είναι σαφώς σημαντικό ποιες θέσεις διατηρεί η νέα πρόεδρος του CDU για όλα τα θέματα, από το μεταναστευτικό έως τις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ και τους συμμάχους ή εχθρούς της Ένωσης.

Θα έκανα ό,τι και η Merkel για την Ελλάδα το 2015

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η εκλογή της θα πρέπει να θεωρείται θετική, αν και πάντα οι Γερμανοί πολιτικοί – όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί τους σε όλα τα κράτη της Ένωσης - τοποθετούν πρώτα το εθνικό από το ευρωπαϊκό συμφέρων, με δεδομένο ότι έχει ταχθεί υπέρ των λιγότερο επιθετικών θέσεων που διατηρεί η Merkel έναντι της Αθήνας.
Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα της Deutsche Welle για το τι θα έπραττε στην περίπτωση που ήταν καγκελάριος το 2015, όταν ο Wolfgang Schaeuble είχε προτείνει «προσωρινή έξοδο» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η Kramp-Karrenbauer είχε εμφανιστεί πλήρως αντίθετη.
Όπως είχε δηλώσει «το βλέπω περίπου όπως και η καγκελάριος.
Το μεγάλο πρόβλημα που συνδεόταν με αυτή την πρόταση (προσωρινής εξόδου της Ελλάδας) ήταν εάν θα προκαλούσε ένα πιθανό ντόμινο εξελίξεων.
Εάν το έχεις κάνει ήδη μια φορά, τι θα κάνεις αργότερα σε μια παρόμοια περίπτωση;
Γι΄ αυτό και στήριξα σε αυτό το θέμα την καγκελάριο».

Υπέρ των ανοικτών συνόρων αλλά και των καλών σχέσεων με Ρωσία

Επιπρόσθετα η νέα πρόεδρος του CDU έχει ταχθεί υπέρ της πολιτικής που άσκησε η Merkel στο μεταναστευτικό και για την οποία έχει δεχθεί σκληρή κριτική και σαφώς έχει χάσει και σημαντικό μέρος της δημοτικότητάς της.
Και η Kramp-Karrenbauer τάσσεται υπέρ των ανοικτών συνόρων, ενώ και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας εμφανίζεται πλήρως ταυτισμένη με την καγκελάριο.
Ναι μεν η Ρωσία θα πρέπει να «τιμωρείται» όταν παραβιάζει κάποιους κανόνες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί από σύμμαχος της ΕΕ, κυρίως σε ενεργειακό επίπεδο.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος του CDU

Η Annegret Kramp-Karrenbauer γεννηθείσα στις 9 Αυγούστου 1962 στη Γερμανία μερικές φορές αναφέρεται από τα αρχικά της AKK, ήταν, μέχρι πρόσφατα, γενική γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Ήταν επικεφαλής υπουργός του Saarland από το 2011 έως το 2018 - η πρώτη γυναίκα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση του Saarland και την τέταρτη γυναίκα να ηγείται μιας γερμανικής κρατικής κυβέρνησης.
Κόρη εκπαιδευτικού, η Kramp-Karrenbauer προέρχεται από μια καθολική οικογένεια. Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της στη Wikipedia, αρχικά ήθελε να γίνει μαία, αλλά το 1984 άρχισε να σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Τρίερ και το Πανεπιστήμιο Saarland.
Φέρεται να ταυτίζεται απόλυτα με όλες τις πολιτικές που έχει προτείνει η Merkel τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και κυρίως στο «καυτό θέμα» των ανοικτών συνόρων για την προσφυγική κρίση.
                     
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης