Πετρέλαιο

Έκλεισε η συμφωνία στον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου – Περικοπές 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα

tags :
Έκλεισε η συμφωνία στον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου – Περικοπές 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα

Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει στην μείωση κατά  0,8 εκατ. Bpd, και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ κατά 0,4 εκατ.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν για την μείωση τηςπαραγωγής πετρελαίου περισσότερο από ό, τι περίμενε η αγορά, και παρά την πίεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Trump για μείωση της τιμή του αργού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Reuters o ΟΠΕΚ θα περιορίσει την παραγωγή κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο, ενώ οι σύμμαχοι του θα συνεισφέρουν επιπλέον 0,4 εκατομμύρια bpd περικοπών, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Thamer Ghadhban μετά την ολοκλήρωση δύο ημερών συνομιλιών στη Βιέννη.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ πρόκειται να εγκριθεί σε συνάντηση με τους συμμάχους αργότερα την Παρασκευή 7/12/2017, αλλά οι περισσότεροι υπουργοί ανέφεραν ότι αυτές οι συνομιλίες  διεξήχθηκαν ομαλά.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5% σ τα 63 δολάρια το βαρέλι τις 14:00 GMT, καθώς η συνδυασμένη μείωση των 1,2 εκατομμυρίων bpd είναι μεγαλύτερη από το 1 εκατομμύριο bpd που η αγορά ανέμενε.
Περί τις 18:27 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 4,25% στα 53,68 δολάρια και το brent είχε κέρδη 4,85% στα 63 δολάρια το βαρέλι.
Η μείωση της παραγωγής θα παρέχει επίσης στήριξη στο Ιράν αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου εν μέσω των κυρώσεων της Ουάσινγκτον  κατά της οικονομίας του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ.
"Δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσουμε τα γεωπολιτικά ζητήματα στον ΟΠΕΚ", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail bin Mohammed al-Mazroui.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak εξήρε την ικανότητα του Σαουδάραβα ομόλογό του Khalid al-Falih "να βρει λύση στη δυσκολότερη κατάσταση", υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία ήταν «επί του σκάφους».
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ είχε παραμείνει στον αέρα για δύο ημέρες – αρχικά λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα  προχωρούσε σε περιορισμένες περικοπές, και αργότερα λόγω των ανησυχιών ότι το Ιράν δεν θα τύχει απαλλαγής και  θα μπλοκάρει τη συμφωνία.
Αλλά μετά από πολλές ώρες συνομιλιών, το Ιράν έδωσε στον ΟΠΕΚ το πράσινο φως και η Ρωσία δήλωσε ότι είναι έτοιμη για μεγαλύτερες περικοπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης