Ενέργεια

Ανδρικόπουλος (Elpedison): Τα υδροηλεκτρικά «κλειδί» για εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων όλων των ηλεκτροπαραγωγών

Ανδρικόπουλος (Elpedison): Τα υδροηλεκτρικά «κλειδί» για εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων όλων των ηλεκτροπαραγωγών
Το «τοπίο» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξει δραστικά με το Target Model  σύμφωνα με τον επικεφαλή νομικών θεμάτων της Elpedison
Πλεονεκτήματα σε ολόκληρο το σύστημα της αγοράς διέβλεψε ο κ. Μάριος Ανδρικόπουλος, επικεφαλής νομικών θεμάτων της Elpedison, στην προοπτική συμπερίληψης και των υδροηλεκτρικών μονάδων στο άνοιγμα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.
Μιλώντας πριν από λίγο από το βήμα του συνεδρίου «Athens Conference on European Energy Law and Policy», ο κ. Ανδρικόπουλος σημείωσε πως αυτή η προοπτική θα αποτελούσε εγγύηση διαφάνειας, με την εξισορρόπηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου όλων των ηλεκτροπαραγωγών, ενόψει της δυνατότητας σύναψης διμερών συμβολαίων που προβλέπει το Target Model.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Elpedison, το «τοπίο» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξει δραστικά με το Target Model.
Παράλληλα, σε δραστική μεταβολή βρίσκεται και το ενεργειακό μίγμα, με τον περιορισμό του λιγνίτη, την ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και την κεντρική θέση που θα αποκτήσει το φυσικό αέριο, τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για την ευελιξία.
Όσον αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες, ο ίδιος επισήμανε πως από το ελληνικό νομικό πλαίσιο απουσιάζουν οι πρόνοιες άρσης της αποκλειστικότητας της ΔΕΗ, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει με την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν “ιερές αγελάδες”, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως πρόσθεσε, οι υφιστάμενοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων. Παράλληλα, τα υδροηλεκτρικά μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις.
Από την πλευρά της, η κ. Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, επικεντρώθηκε στην ομιλία της στις ρυθμιστικές προκλήσεις που επιφέρει η ανάπτυξη των νέων υποδομών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να «απαντήσει» στην υλοποίηση των προβλεπόμενων επενδύσεων, οι οποίες όπως εκτιμούσε η Κομισιόν το 2010 θα πρέπει αγγίξουν τα 200 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020. Από αυτές, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, για το 50% ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με το μέλος της Ολομέλειας, μία από τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ε.Ε., σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, ήταν να έχει αναγνωρίσει «ενεργειακούς διαδρόμους προτεραιότητας» για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και το πετρέλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, θεσπίσθηκε το καθεστώς των Έργων Κοινού ενδιαφέροντος (PCI), για τα πρότζεκτ πανευρωπαϊκής σημασίας.
Για όσα έργα χαρακτηρίζονται PCI, υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν πιο γρήγορη αδειοδότηση, όπως και προνομιακή πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα έργα αυτά εντάσσονται στους καταλόγους PCI, οι οποίοι συντάσσονται με βάση τις προτάσεις που υποβάλλουν οι project promoter των εν λόγω υποδομών.
Επίσης στο συνέδριο η κ. Σοφία Μιχελάκη, Διευθύντρια Δραστηριοτήτων Νομικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, ανέλυσε τη μεθοδολογία κατανομής του κόστους για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Σκοπίων.  


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης