Ενέργεια

Η ψηφιακή τεχνολογία «εισβάλει» στην ενέργεια – Έτσι θα κλείνονται τα συμβόλαια παράδοσης πετρελαίου

Η ψηφιακή τεχνολογία «εισβάλει» στην ενέργεια –  Έτσι θα κλείνονται τα συμβόλαια παράδοσης πετρελαίου

Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας εξασφαλίζει ταχύτερο, φθηνότερο και πιο ασφαλή τρόπο ολοκλήρωσης των συναλλαγών

Στον τομέα της ενέργειας, αρχής γενομένης από τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης πετρελαίου εισέρχεται δυναμικά η ψηφιακή τεχνολογία του blockchain, από την οποία όπως είναι γνωστό γεννήθηκαν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.
Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα blockchain για τη διαπραγμάτευση συμβολαίων φυσικής παράδοσης πετρελαίου. Πρόκειται για την πλατφόρμα VAKT, στην οποία συμμετέχουν ορισμένοι από  τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους και traders στον κόσμο.
Συγκεκριμένα οι εταιρίες ΒΡ, Equinor, Shell, Guvnor, Mercuria, Koch Supply &Trading και οι τράπεζες AΒN AMRO, ING και Société Generale συμμετέχουν στο VAKT, που είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες εφαρμογές του blockchain στον τομέα της ενέργειας.
Το blockchain είναι η ψηφιακή τεχνολογία που επέτρεψε τη δημιουργία του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, καταγράφοντας τη σειρά των συναλλαγών σε ψηφιακά μπλοκ.
Πρόκειται για κρυπτογραφημένη ψηφιακή τεχνολογία που εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα και οι ηλεκτρονικές καταγραφές δεν μπορούν να αναθεωρηθούν και η όποια προσπάθεια αλλαγής τους είναι ορατή σε όλους τους συμμετέχοντες.
Χάρη στην δυνατότητά του να διασφαλίζει άμεσες, ασφαλείς και  ελεγχόμενες συναλλαγές, η τεχνολογία blockchain θεωρείται κατάλληλη για εφαρμογή στις νέες ενεργειακές υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τα  αποκεντρωμένα  συστήματα διανομής ηλεκτρισμού.
Έτσι μετά την πλατφόρμα VAKT, αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες εφαρμογές και σε άλλους τομείς της ενέργειας πέραν του πετρελαίου.

Τέλος στη γραφειοκρατία

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η αγορά και η πώληση πρώτων υλών  και πετρελαίου ειδικότερα συνοδεύεται από πλήθος εγγράφων, από τα συμβόλαια μεταξύ των συναλλασσόμενων, ως τις εγγυητικές επιστολές των τραπεζών, τα ασφαλιστήρια κλπ, έγγραφα τα οποία διακινούνται μέσω email, φαξ ή ταχυδρομείου.
Πρόκειται για μία γραφειοκρατία που προσθέτει κόστος και χρόνο σε κάθε συναλλαγή.
Με τη νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης, όλα αυτά αλλάζουν. 
Τα έγγραφα περνούν στην κρυπτογραφημένη και ασφαλή πλατφόρμα blockchain του VAKT, προσφέροντας ταχύτερο, φθηνότερο και πιο ασφαλή τρόπο ολοκλήρωσης των συναλλαγών στα εμπορεύματα.
Το blockchain αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στην  αλυσίδα των αξιών στην ενέργεια, δηλώνει trader της Shell.
Πριν από την πλατφόρμα VAKT, traders ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων, και άλλων χρηματιστηριακών εμπορευμάτων  είχαν πειραματιστεί με άλλες ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς επιτυχία.
Τώρα το VAKT και το blockchain φαίνεται να ανοίγουν νέους δρόμους.
Προς το παρόν το VAKT θα χρησιμοποιείται από τις εταιρίες που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του και από 1η Ιανουαρίου 2019  η πλατφόρμα ανοίγει στην ευρύτερη αγορά, αρχικά μόνον για τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης πετρελαίου και αργότερα για  όλα τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης ενεργειακών προϊόντων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές στον τομέα του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν πάνω από 20% την τελευταία πενταετία, φθάνοντας συνολικά τα 47 δισ.  δολάρια το 2017.
Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν περί τις 122 start ups επιχειρήσεις για εφαρμογές blockchain στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες σε μία μόλις χρονιά, το 2017, άντλησαν κεφάλαια άνω των 324 εκατ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης