Τσίπρας: Συνομιλίες με ΕΕ για επέκταση του Turk Stream στην Ελλάδα - Τι θα συζητήσει στη Μόσχα

Τσίπρας: Συνομιλίες με ΕΕ για επέκταση του Turk Stream στην Ελλάδα - Τι θα συζητήσει στη Μόσχα

Τις ευνοϊκές δυνατότητες για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας επεσήμανε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο TASS

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream μέσω ελληνικού εδάφους σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχει ισχυρά επιχειρήματα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο TASS με αφορμή την επίσκεψή του στη Μόσχα και τις συναντήσεις του με τον Vladimir Poutin και τον Dmitry Medvedev.
Όπως είχε γράψει το worldenergynews.gr στις 4/12/2018 (δείτε ΕΔΩ το δημοσίευμα) η επέκταση  του Turk Stream συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Μόσχα.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή συνεργασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις και επεσήμανε ότι «υπάρχουν ευνοϊκές δυνατότητες για στρατηγικές επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας καθώς η Ελλάδα θέλει να εξελιχθεί σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή».
«Η Ρωσία είναι σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα, επειδή έχει πλούσιες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι από το 2015, όταν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, η Ελλάδα ακολουθεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή “Formula of Power” ανέφερε ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream, ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του.
«Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέρασε την κρίση, και βγαίνει πιο δυνατή από αυτήν.
«Έχει ανακτήσει έναν πολύ ουσιαστικό, ηγετικό θα έλεγα, ρόλο στα Βαλκάνια, ως χώρα που παίζει ρόλο σταθεροποιητικό.
Είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας.
Μια συμφωνία που αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή.
Επίσης, ένα σημαντικό βήμα αναμένουμε να γίνει σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τη σταθερή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση. Και επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση, σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών. Και θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό η Ρωσία κρατά διαχρονικά μία πολύ θετική στάση, έναν θετικό ρόλο.
Αλλά, βεβαίως, κρίσιμο ζήτημα για την εξωτερική μας πολιτική είναι και η συνεργασία, ο διάλογος για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Έκανε λόγο για «σημαντικές δυνατότητες στρατηγικών επενδύσεων» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα νέα που η Ελλάδα τελείωσε με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των προηγούμενων ετών.
Δυνατότητες για επενδύσεις υπάρχουν ακόμη σστις υποδομές, τα λιμάνια, στη βιομηχανία μεταποίησης, τον αγροτικό και τον τομέα τροφίμων επεσήμανε.
«Εκτιμώ ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο Poutin κατά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Vladimir Poutin.


www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr