Στροφή 180 μοιρών από Μακρόν - Παίρνει πίσω το φόρο καύσιμων για να κατευνάσει τα κίτρινα γιλέκα

Στροφή 180 μοιρών από Μακρόν - Παίρνει πίσω το φόρο καύσιμων για να κατευνάσει τα κίτρινα γιλέκα

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο», υποστήριξε ο Γάλλος πρωθυπουργός Edouard Philippe
Στροφή 180 μοιρών έκανε τελικά η γαλλική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε πλήρη άρση του νέου φόρου για τα καύσιμα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις διαδηλώσεις και να πείσει τα «κίτρινα γιλέκα» να εγκαταλείψουν τους δρόμους της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Edouard Philippe «ο φόρος δεν αναστέλλεται αλλά ακυρώνεται και θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό 2019.
Η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο».
Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων, οι οποίες «άφησαν πίσω τους» τέσσερις νεκρούς και τη δημοτικότητα του προέδρου Emmanuel Macron πραγματικά να βυθίζεται.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, σχεδόν οκτώ στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 78%) θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έχουν εκφράσει τα "κίτρινα γιλέκα", σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα (5/12) στη δημοσιότητα.
Οι περισσότεροι Γάλλοι εξακολουθούν να εγκρίνουν τις κινητοποιήσεις (72%), μία ημέρα μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Πιο αναλυτικά, το 46% δηλώνει ότι στηρίζει το κίνημα και το 26% ότι το "συμπαθεί".
Μόλις δύο στους δέκα (ποσοστό 21%) διαφωνούν ενώ το 6% "δεν ενδιαφέρεται", σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFMTV.
Από τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός E. Phillipe κανένα δεν θεωρείται ικανό να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων.
"Αποτελεσματική" κρίνεται από το 46% η ακύρωση της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου. Το 32% χαρακτηρίζει θετική και την αναβολή στην αύξηση του φόρου επί των καυσίμων.
Δύο στους τρεις (ποσοστό 63%) υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί.
Οι Γάλλοι καταδικάζουν πάντως μαζικά (82%) τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, αν και το 37% δηλώνουν ότι "καταλαβαίνουν" τους διαδηλωτές.
Το ποσοστό εκείνων που αυτοχαρακτηρίζονται "κίτρινα γιλέκα" ανέρχεται στο 20%.
Από αυτούς, το 36% είπαν ότι ψήφισαν τη Mari Lepen στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, το 28% ψήφισαν τον Melanson της "Ανυπότακτης Γαλλίας" και μόνο το 5% ψήφισε στον E. Macron.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά στις 4 και 5 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.002 προσώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr


panagiotis