Επικαιρότητα

Αναβρασμός σε ΑΝΕΛ, κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Αναβρασμός σε ΑΝΕΛ, κυβέρνηση για το Σκοπιανό
Υπάρχει μια διαδικασία σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ
Νέο αναβρασμό στους ΑΝΕΛ και αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα καθώς ενισχύουν τον προβληματισμό σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή αυτές τις δηλώσεις να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε.
Σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία» τόνισε ο κ.Σγουρίδης αναφερόμενος στην παρέμβαση Nimetz προς τον Zaev.
Ερωτηθείς αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».
«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η Συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία.
Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη Μακεδονία» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Εύθραυστες ισορροπίες, πιέσεις Μητσοτάκη
Οι προκλητικές δηλώσεις Zaev αποτέλεσαν την καλύτερη «αφορμή» για τη ΝΔ προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους βουλευτές εκείνους που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Το απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η χθεσινή δήλωση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη Συμφωνία, επισημαίνοντας πως δικαιώνεται η θέση της ΝΔ ότι με τη συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζονται οι «ανιστόρητες» αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών.
Ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις κυρίως στους βουλευτές εκείνους από το Ποτάμι και από τους ΑΝΕΛ – αλλά και από τους ανεξάρτητους -, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι η Συμφωνία έχει μεν προβλήματα αλλά είναι προς θετική κατεύθυνση.
Είναι γνωστό πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά σκοπεύουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πηγαίνοντας ενάντια στη «γραμμή» του κόμματος και οδηγώντας τους ΑΝΕΛ μάλλον σε διάσπαση, ενώ σε θετική ψήφο προσανατολίζονται τέσσερις βουλευτές από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) καθώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.
Είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης δεν θα μειώσει την πίεση του, αντιθέτως θα την εντείνει σε μια προσπάθεια αφενός να «στριμώξει» πολιτικά όσο μπορεί τους ΑΝΕΛ – τους κατηγορεί ότι δεν ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας, με την οποία θα εμποδιζόταν πραγματικά η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή - και αφετέρου να προσεταιριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις λοιπές κεντρώες δυνάμεις, δηλαδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ, έχοντας το βλέμμα του κυρίως στο μετεκλογικό σκηνικό και στις απαιτούμενες συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης