Διεθνή

Rouhani: Εάν το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό, τότε και καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί

Rouhani: Εάν το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό, τότε και καμία άλλη χώρα δεν θα μπορεί
Νέες απειλές από τον πρόεδρο του Ιράν
Ο Πρόεδρος του Ιράν Χαssan Rouhani με δηλώσεις του την Τρίτη 4/12/2018 απείλησε ότι θα διαταράξει τις αποστολές πετρελαίου άλλων χωρών μέσω του Κόλπου, εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις πιέσεις για την παύση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και επιδιώκει να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε προσπάθεια να περιορίσει το πρόγραμμα πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την περιφερειακή επιρροή της.
«Η Αμερική πρέπει να γνωρίζει ότι πουλάμε το πετρέλαιό μας και θα συνεχίσουμε να το πουλάμε, και δεν είναι σε θέση να σταματήσει τις εξαγωγές μας», δήλωσε ο Rouhani σε τηλεοπτική ομιλία του κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη βόρεια ιρανική πόλη της Shahroud.
"Αν κάποια μέρα θέλουν να αποτρέψουν την εξαγωγή του πετρελαίου του Ιράν, τότε δεν θα εξαχθεί πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο", ανέφερε.
Ο Rouhani έκανε παρόμοιες δηλώσεις και τον Ιούλιο.
Επίσης, τον Ιούλιο, ο Ιρανός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Ismail Kowsari, φέρεται να δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα μπλοκάρει τις μεταφορές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν  τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου.
Ο Rouhani δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τους οικονομικούς δεσμούς του Ιράν με την περιοχή και τον κόσμο.
"Η πιο εχθρική ομάδα στην Αμερική, σε σχέση με το Ιράν, ανέλαβε την εξουσία", δήλωσε ο Rouhani, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA). "Φυσικά δεν είχαν ποτέ φιλία με τον λαό του Ιράν και δεν είχαμε ποτέ εμπιστοσύνη στην Αμερική ή σε άλλους 100%."
Ο ιρανός αντιπρόεδρος Eshaq Jahangiri δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ πλήττουν τους ευάλωτους ανθρώπους στο Ιράν.
«Όταν οι Αμερικανοί λένε ότι ο στόχος τους είναι η ιρανική κυβέρνηση και δεν θα ασκηθεί πίεση στους άρρωστους, τους ηλικιωμένους και τους αδύναμους στην κοινωνία, είναι ψέμα», δήλωσε ο Jahangiri, σύμφωνα με το IRNA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης