Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Η αποχώρηση του Κατάρ κλονίζει τον ΟΠΕΚ - Η επόμενη μέρα του ισχυρού καρτέλ του πετρελαίου

Η αποχώρηση του Κατάρ κλονίζει τον ΟΠΕΚ - Η επόμενη μέρα του ισχυρού καρτέλ του πετρελαίου

Το καρτέλ του πετρελαίου μετατρέπεται σε διμερή οργανισμό μεταξύ Σααουδικής Αραβίας και Ρωσίας εκτιμά αναλυτής

Το μέλλον του ΟΠΕΚ είναι ασταθές, μετά την άκρη ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα «σπάσει» τους δεσμούς με το ισχυρό καρτέλ πετρελαίου μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες δήλωσε αναλυτής στο CNBC.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 3/12/2018 ότι η Ντόχα θα εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ την 1η Ιανουαρίου 2019. Η απόφαση έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πραγματοποιήσουν μια πολύ αναμενόμενη συνάντηση στη Βιέννη της Αυστρίας.
"Αυτό είναι μεγάλο," δήλωσε ο Andy Critchlow, επικεφαλής του ενεργειακού τομέα στην S & P Global Platts, στο CNBC.
"Στα 20 χρόνια που καλύπτω τον ΟΠΕΚ, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα μεγαλύτερο από αυτό (και) που είναι ένας πιο συστημικός κίνδυνος για το μέλλον του ΟΠΕΚ. "
«Ο ΟΠΕΚ δεν υπάρχει πια»
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ ανέφερε ότι η χώρα θα εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ και θα επικεντρωθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου. Αρνήθηκε ότι η κίνηση συνδέεται με τον 18μηνο πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ της χώρας.
Από τον Ιούνιο του 2017, η επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία - μαζί με άλλα τρία αραβικά κράτη – «έκοψε» τους εμπορικούς και μεταφορικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας τη χώρα για υποστήριξη της τρομοκρατίας και του περιφερειακού ανταγωνιστή τους, το Ιράν. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το μποϊκοτάζ εμποδίζει την εθνική του κυριαρχία.
Η συνάντηση του οργανισμού, που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή, αναμένεται πλέον να είναι η τελευταία του Κατάρ το οποίο είναι επίσημο μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961.
Το Κατάρ δεν είναι μεγάλος  παραγωγός πετρελαίου σε σύγκριση με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ. Ωστόσο, ο κ. Critchlow δήλωσε ότι όταν εξετάσουμε τη συνολική ενεργειακή απόδοση των μικρών χωρών του Κόλπου, είναι σίγουρο ότι θα παράγει περισσότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως μέχρι το 2022.
"Είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας στον κόσμο", ανέφερε ο Critchlow, τονίζοντας ότι το  Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αυστηρής προσέγγισης του Κατάρ στη διαπραγμάτευση της ενεργειακής πολιτικής με τους περιφερειακούς αντιπάλους τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι η χώρα συχνά έχει ενεργήσει ως «διπλωματική γέφυρα» στην ομάδα που κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή.
"Ο ΟΠΕΚ δεν υπάρχει πια, είναι ένας διμερής οργανισμός - η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο Critchlow.

Η συνάντηση

Οι προσδοκίες είναι υψηλές, ώστε ΟΠΕΚ και  εκτός ΟΠΕΚ χώρες να ενορχηστρώσουν έναν νέο γύρο μείωσης της προσφοράς αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman "συμφώνησαν να παρατείνουν" την  συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής.
"Πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να είναι ζωντανός", δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ο Ayham Kamel, επικεφαλής της ομάδας της ομάδας Eurasia Group’s  για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
"(Αλλά) νομίζω ότι έχει γίνει ένα διαφορετικό κλαμπ. Μήπως γίνεται λιγότερο αποτελεσματική διπλωματική γέφυρα; Ήταν. Οι Ιρανοί δεν συμμετέχουν, οι Σαουδάραβες ενεργούν μόνοι τους με τους Ρώσους και προσπαθούν να φέρουν τους πάντες μαζί », πρόσθεσε.
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου που συμμάχησε με τον οργανισμό.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 25% από τα υψηλά τετραετίας στις αρχές Οκτωβρίου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για υπερπροσφορά και ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, η προοπτική ενός νέου κύκλου παραγωγής μειώνεται αργότερα αυτή την εβδομάδα και μια προσωρινή εμπορική ανακωχή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βοήθησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να περιορίσουν  μερικές από τις πρόσφατες απώλειές τους.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης