Ενέργεια

Γ. Αράπογλου (Gastrade): Εργαλείο ελέγχου από Τουρκία ο TurkStream αν διακoπεί ο διάδρομος μέσω Ουκρανίας

Γ. Αράπογλου (Gastrade): Εργαλείο ελέγχου από Τουρκία ο TurkStream αν διακoπεί ο διάδρομος μέσω Ουκρανίας

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης που έχει ενταχθεί τόσο στον ελληνικό όσο και στον βουλγαρικό ενεργειακό σχεδιασμό μπορεί να εξασφαλίσει αυτή ακριβώς την εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας που έχει ανάγκη η περιοχή επεσήμανε ο πρόεδρος της Gastrade

Το LNG είναι η μοναδική εναλλακτική λύση για τη διαφοροποίηση των οδών αλλά και των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Gastrade, εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Αράπογλου μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και υπογράμμισε ότι οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ο ανταγωνισμός στον τομέα του φυσικού αερίου θα φέρουν χαμηλότερο κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού.
Ο κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία σε ότι αφορά την προμήθεια αερίου, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου.
 Ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική αυτή τοποθετεί την Τουρκία σε καίρια θέση δημιουργώντας πολλά γεωπολιτικά ρίσκα για τη χώρα μας. «Εάν η Ρωσία σταματήσει την τροφοδοσία μέσω της Ουκρανίας το 2020 όπως έχει προαναγγείλει και με δεδομένο ότι ο αγωγός South Stream έπαψε να υφίσταται ως σχέδιο και αντικαταστάθηκε από τους Ρώσους με τον Turkish Stream, η Τουρκία θα κρατά τη στρόφιγγα του αερίου για την Ελλάδα και για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης» είπε ο κ. Αράπογλου και πρόσθεσε ότι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι η μόνη εναλλακτική λύση.
Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης που έχει ενταχθεί τόσο στον ελληνικό όσο και στον βουλγαρικό ενεργειακό σχεδιασμό μπορεί να εξασφαλίσει αυτή ακριβώς την εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας που έχει ανάγκη η περιοχή.
Τέλος ο κ. Αράπογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα του market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στο FSRU, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Περιμένουμε τη ΔΕΠΑ και την βουλγαρική ΒΟΗ να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, είπε ο κ. Αράπογλου και πρόσθεσε ότι με τη ΔΕΠΑ αναμένεται να υπογραφεί και συμφωνία δέσμευσης χωρητικότητας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης