Ενέργεια

Γ. Σταθάκης : Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ στην ενέργεια έως το 2030 - Τι είπε στο συνέδριο Economist ( Βερολίνο )

Γ. Σταθάκης : Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ στην ενέργεια έως το 2030 - Τι είπε στο συνέδριο Economist ( Βερολίνο )
«Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε τις οικονομίες μας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας» είπε μεταξύ άλλων
«Μετά από μια μεγάλη κρίση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επέστρεψε. Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά ήδη το 2%, για πρώτη φορά από το 2007, και η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 19%.
Πλέον, η Ελλάδα είναι η σημαντικότερη νησίδα αισιοδοξίας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, στο Βερολίνο.


Ο κ. Σταθάκης επισήμανε, μάλιστα, ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε εξαγωγική τροχιά, καθώς η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από τις εξαγωγές και λιγότερο από την εσωτερική κατανάλωση, η οποία πάντως αρχίζει κι αυτή να εμφανίζει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης. «Κάνουμε τα πάντα να καταστήσουμε αυτή την αναπτυξιακή τροχιά ισχυρή και βιώσιμη», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως, προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση συνέταξε μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική με πέντε βασικούς στόχους πολιτικής:

1. Εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, δημιουργώντας ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα μειώσει τους κινδύνους των μακροπρόθεσμων επενδύσεων
2. Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθιστώντας πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον
3. Υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων ανάπτυξης
4. Εξασφάλιση δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης
5. Αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων

«Στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει ο τομέας της ενέργειας. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει συνυπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, ενώ έχει υιοθετήσει τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. για το 2030. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί σημείο διασύνδεσης των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Οι στόχοι αυτοί αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει συμμετοχή 32% των ΑΠΕ στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32%. Οι εκτιμώμενες επενδύσεις στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

«Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσουμε τις οικονομίες μας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Αυτό, απαιτεί τεράστιες προσπάθειες, σωστό σχεδιασμό και ειδική δράση», υποστήριξε ο Υπουργός. Παρουσίασε δε, τους βασικούς στόχους του  μακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού προγραμματισμού για:

  • ασφάλεια εφοδιασμού
  • διαφοροποίηση των πηγών
  • διασυνδέσεις
  • προστασία των καταναλωτών
  • μετάβαση της εθνικής αγοράς ενέργειας στο «μοντέλο-στόχος» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας
Ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως βασική αρχή της στρατηγικής είναι ότι το κράτος διατηρεί ρόλο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα και τις υποδομές, ενώ απελευθερώνονται οι εμπορικές δραστηριότητες για την εισαγωγή νέων παικτών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών διασυνδέσεων, συμμετέχοντας στην υλοποίηση έργων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας (όπως TAP, IGB, IBS, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, FSRU στην Αλεξανδρούπολη). Τέλος, όπως επισήμανε ο Υπουργός, η Ελλάδα διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη διπλή ιδιότητα του διαμετακομιστικού κόμβου και, μελλοντικά, ως επίδοξης χώρας παραγωγού φυσικού αερίου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης