Ενέργεια

Εκ των βασικών στην ατζέντα συζητήσεων Πούτιν – Τσίπρα στη Μόσχα τα θέματα της ενέργειας

Εκ των βασικών στην ατζέντα συζητήσεων Πούτιν – Τσίπρα στη Μόσχα τα θέματα της ενέργειας

Στα ζητήματα της ενέργειας και των αγωγών η Ρωσία ακολουθεί με σταθερότητα τη στρατηγική που έχει χαράξει, παρά τις αντιδράσεις της Δύσης 

Τα θέματα της ενέργειας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα.
Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας και άλλων θεμάτων, ενώ αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας.
Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.
Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Επίσης, θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια.
Πάντως στα ζητήματα της ενέργειας και των αγωγών η Μόσχα ακολουθεί με σταθερότητα τη στρατηγική της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Gazprom ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατασκευάσει τα πρώτα 300 χλμ. του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει διχάσει την Ευρώπη και έχει αποτελέσει την αφορμή για την άσκηση έντονης κριτικής προς τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε την Παρασκευή μία νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική που περιλαμβάνει σχέδια για την κατασκευή ενός νέου αγωγού αερίου, μήκους 484 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 15,7 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, που θα μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό TurkStream της Gazprom.
Πρόσφατα δε, η Gazprom ανακοίνωσε την απόφαση της να δεσμεύσει μεταφορική δυναμικότητα αερίου στο βουλγαρικό σύστημα αγωγών, γεγονός που χαιρετίστηκε από τη Σόφια ως μία απόδειξη ότι η δεύτερη γραμμή του TurkStream θα περάσει μέσα από τη Βουλγαρία.
Αυτό δήλωσε άλλωστε την Παρασκευή η υπουργός Ενέργειας της χώρας Τεμενούσκα Πέτκοβα.
Ας σημειωθεί ότι η πρώτη γραμμή μεταφοράς του TurkStream, το τμήμα που ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία είναι σχεδόν έτοιμο.
Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί το offshore σκέλος του έργου.
Ο ΤurkStream είναι ο ρωσικός αγωγός που αρχικά, ως προς την ευρωπαϊκή του διάσταση, είχε σχεδιαστεί να φθάνει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αργότερα όμως η «ελληνική προοπτική» πάγωσε, αφενός λόγω των αντιδράσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ και τελευταία εξ’ αιτίας και της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας - Μόσχας.

Αποφασισμένη η Gazprom παρά τις αντιδράσεις

Σε ότι αφορά δε τον αγωγό Nord Stream II, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον αντιδρούν όμως η Gazprom προχωρεί.
«Η κατασκευή του αγωγού προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο. Μέχρι σήμερα, περίπου 300 χλμ. αγωγοί έχουν τοποθετηθεί στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Έχει  τοποθετηθεί εξοπλισμός στις γερμανικές ακτές και γίνονται εργασίες στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Γερμανίας, καθώς και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Φινλανδίας» ανέφερε η Gazprom.
Η ανακοίνωση του ρωσικού ομίλου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Πολωνίας,  η οποία εξ αρχής ήταν κάθετα αντίθετη με το έργο.
Ο  υπουργός Εξωτερικών της χώρας Jacek Czaputowicz κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στις χώρες που στηρίζουν την κατασκευή του Nord Stream 2
«Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να καθυστερήσουμε το έργο. Οι πρόσφατες επιθετικές ενέργειες στη Αζοφική Θάλασσα πρέπει να καταδείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοια πρότζεκτ σε βάρος άλλων χωρών. Ελπίζουμε ότι τώρα είναι μία πολύ καλή χρονική στιγμή να ασκηθεί πίεση στις χώρες που θέλουν να κατασκευαστεί ο αγωγός και αν είναι απαραίτητο να αποδειχθεί ότι η θέση τους είναι αβάσιμη και επικίνδυνη» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Pavlo Klimkin στο Κίεβο.
Ο αγωγός Nord Stream 2  είναι κοινό έργο της ρωσικής Gazprom, της γαλλικής Engie, της αυστριακή OMV AG, της Royal Dutch Shell και των γερμανικών εταιριών Uniper και Wintershall.
Αποτελεί την επέκταση, μέσω της κατασκευής δεύτερης γραμμής, του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream 1 και έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο από τη Ρωσία απ’ ευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Σε bypass της Ουκρανίας αποσκοπεί και ο αγωγός TurkStream.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης