Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Hub πρώτης κατηγορίας η Βουλγαρία με συμμετοχή σε FSRU και νέο αγωγό σύνδεσης με TurkStream

Hub πρώτης κατηγορίας η Βουλγαρία με συμμετοχή σε FSRU και νέο αγωγό σύνδεσης με TurkStream

Ενισχύεται τώρα ο ρόλος της Aλεξανδρούπολης - Κέρδη 2,2 δισ αναμένουν οι Βούλγαροι αν πάρουν 20ετή συμφωνία με τους Ρώσους

Σε αποφάσεις που συνηγορούν υπέρ μια πολιτικής πολλών διαστάσεων προχωρά η Βουλγαρία σε σχέση με τους ενεργειακούς διαδρόμους.
Και αυτό γιατί αποφάσισε και επίσημα την συμμετοχή της στο FSRU, τον Πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης και παράλληλα αποφάσισε την κατασκευή νεου αγωγού-γέφυρα για μεταφορά φυσικού αερίου από τον TurkStream στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Reuters οι Βούλγαροι νομοθέτες έδωσαν το "πράσινο φως" στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz να ξεκινήσει διαγωνισμούς για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου 484 χλμ. από τα σύνορά της με την Τουρκία στη Σερβία μέχρι το 2020, που θα μεταφέρει κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ  για την κατασκευή ενός νέου αγωγού για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου από τον TurkStream στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Το νέο αυτό δεδομένο δείχνει ότι οι Βούλγαροι αποφασίζουν να βοηθήσουν και τους Ρώσους και ανοίγει σημαντικά ζητήματα ως προς νέες ισορροπίες σε σχέση με τις αμερικανικές προτεραιότητες που κατά κανόνα σέβονται οι Βούλγαροι.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί, ότι δημιουργούνται νέες ισορροπίες στον γεωπολιτικό χάρτη, αφού οι Αμερικανοί έχουν πρόσφατα και στην ΔΕΘ τονίσει, ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν από το ρώσικο άεριο.
Την ίδια ώρα το δίκτυο FSRU - IGB με διπλή συμμετοχή της Βουλγαρίας αποτελεί τον βασικό αξιόπιστο διάδρομο που συνάδει απόλυτα με τα Αμερικανικά συμφέροντα και στην κατεύθυνση αυτή αναβαθμίζει περαιτέρω την σημασία του.
Καθόσον οι Βούλγαροι μάλιστα αποφάσισαν και επίσημα την συμμετοχή τους στο FSRU, αυτό σημαίνει ότι η μετοχική σύνθεση του project κλείνει και βαίνει προς υλοποίηση.

Οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου στην Βουλγαρία

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο απόφασης για αλλαγές στην Ενεργειακή Στρατηγική της Βουλγαρίας έως το 2020, ανέφερε τo πρακτορείο ειδήσεων FOCUS.
162 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών, 10 αποχές και κανένας αντίθετος.
Η στρατηγική έχει τίτλο "Για αξιόπιστη, αποτελεσματική και καθαρότερη ενέργεια".
Οι αλλαγές στο έγγραφο σχετίζονται με τον βαλκανικό σταθμό φυσικού αερίου και τη δημιουργία μιας έννοιας για την κατασκευή του.
 Ανάπτυξη της ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων για την οικοδόμηση μιας διασυνδεδεμένης και ενιαία πανευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα πρέπει να ληφθούν για να πραγματοποιήσει την ιδέα της οικοδόμησης ενός κέντρου διανομής αερίου (hub) στο έδαφος της Βουλγαρίας.
Η ιδέα είναι σύμφωνη με αναπτυξιακά έργα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου και σε πλήρη συμφωνία με τα σχέδια για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ασφάλειας του εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών παροχής φυσικού αερίου.
 Εκτός από την επέκταση της υπάρχουσας υποδομής φυσικού αερίου, προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη περιβάλλον της αγοράς για την εφαρμογή ενός διανομέα φυσικού αερίου στη χώρα, θα δημιουργήσει ρευστότητα και τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.
Υπό την έννοια μέχρι το τέλος του 2018 «Burgartransgaz» πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με την ισχύουσα βουλγαρική και κοινοτική νομοθεσία για το έργο για την επέκταση της υποδομής μεταφοράς από τα τουρκικά σύνορα στα σύνορα Βουλγαρίας-Σερβίας.
Μέχρι το τέλος του 2018 «Bulgartransgas» πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία ενός ανταλλαγή αερίων για την παροχή κατάλληλου περιβάλλοντος της αγοράς για διανομέα φυσικού αερίου «Balkan» cherz ίδρυση θυγατρικής.
Μέχρι το τέλος του έτους «Burgartransgaz» θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να κινήσει διαδικασία για την απόκτηση της συμμετοχής στην κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα.
Μέχρι το τέλος του 2018, η εταιρεία πρέπει να αναλάβει δράση για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την «Gazprom εξαγωγής».

Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή  30/11/2018 ότι σκέφτεται να διατηρήσει τη δυναμικότητα στο βουλγαρικό σύστημα αερίου

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ  για την κατασκευή ενός νέου αγωγού για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου από τον TurkStream στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters οι βούλγαροι νομοθέτες έδωσαν το "πράσινο φως" στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz να ξεκινήσει διαγωνισμούς για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου 484 χλμ. από τα σύνορά της με την Τουρκία στη Σερβία μέχρι το 2020, που θα μεταφέρει κυρίως ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο TurkStream αποτελεί μέρος των σχεδίων του Κρεμλίνου να παρακάμψει την Ουκρανία, που είναι σήμερα η κύρια διαδρομή διέλευσης για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, και να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι δύο γραμμές του θα έχουν ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ολοκλήρωσε την πρώτη γραμμή αγωγών στην Τουρκία για τοπική κατανάλωση φυσικού αερίου.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή  30/11/2018 ότι σκέφτεται να διατηρήσει τη δυναμικότητα στο βουλγαρικό σύστημα αερίου.
Αυτό εξασφαλίζει αποτελεσματικά ότι το αέριο που σχεδιάζει η Ρωσία να στείλει στην Ευρώπη μέσω της δεύτερης γραμμής του αγωγού της Μαύρης Θάλασσας θα περάσει από τη χώρα, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας.
Η Bulgartransgaz έχει ήδη πραγματοποιήσει market test για το ενδιαφέρον της αγοράς στην επέκταση της υποδομής φυσικού αερίου και αναμένει τελικές προσφορές μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Η έγκριση του έργου έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκαλώντας ανησυχίες στη Σόφια ότι η διαμάχη μπορεί για άλλη μια φορά να θέσει τέρμα στα σχέδια της Ρωσίας για τη μεταφορά αερίου μέσω της Βουλγαρίας.
"Αυτό που ακολουθεί από τώρα και έπειτα είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε όλα τα τυχόν λάθη που στο παρελθόν οδήγησαν στην ακύρωση του South Stream", δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova.
Προς το παρόν, η Gazprom μεταφέρει περίπου 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας με σύμβαση που εκτείνεται μέχρι το 2030.
Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να παραιτηθεί από την επιλογή "take-or-pay" στην τρέχουσα σύμβαση εάν λάβει νέα συμφωνία 20ετών για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού, λέγοντας ότι το καθαρό κέρδος της για την περίοδο μπορεί να φθάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι η Βουλγαρία μπορεί να επιλέξει απλώς να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να κερδίσει  τις αμοιβές διαμετακόμισης ενισχύοντας την σχεδόν πλήρη εξάρτηση της από τη Gazprom.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι η Βουλγαρία κινείται πολύ γρήγορα με έργα που συνδέονται με το ρωσικό φυσικό αέριο παρακάμπτοντας σχέδια για την ανάπτυξη συνδέσμων που θα επιτρέψουν τη διαφοροποίηση.
"Ο στόχος φαίνεται να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για την κατασκευή νέων υποδομών φυσικού αερίου, αντί να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο", δήλωσε ο Martin Vladimirov σε ανεξάρτητο think-tank Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει αυτές τις ανησυχίες, η Σόφια ανακοίνωσε ότι ο νέος αγωγός θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ.
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε ότι η Bulgartransgaz θα πρέπει να δημιουργήσει ένα χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης