Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Asprey (Exxon Mobil): Είμαστε ακόμα στην αρχή για κοιτάσματα στην Κύπρο - Δεν μετράνε οι τούρκικες απειλές

Asprey (Exxon Mobil): Είμαστε ακόμα στην αρχή για κοιτάσματα στην Κύπρο - Δεν μετράνε οι τούρκικες απειλές
O East-Med είναι o μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί
Οι έρευνες της Exxon Mobil για φυσικό αέριο βρίσκονται ακόμα στα ρηχά.
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι «οι τουρκικές απειλές δεν απομακρύνουν την Εxxon Mobil από τον στόχο της, που είναι η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ» έστειλε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Tristan Asprey.
Σε συνέντευξή του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, ο κ Asprey μιλά για τη γεώτρηση στο οικόπεδο "10", τις ενδείξεις για φυσικό αέριο, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του αμερικανικού κολοσσού στην περιοχή.
Ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι οι τουρκικές απειλές δεν εκτροχιάζουν τον αμερικανικό κολοσσό από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Είμαστε γνώστες των γεωπολιτικών εντάσεων σε αυτό το μέρος του κόσμου.
Δεν είναι καινούργιες και συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο από τις κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι, μαζί με τον εταίρο μας, την Qatar Petroleum, σε αυτό που κάνουμε, δηλαδή τη διεξαγωγή των εργασιών στο οικόπεδο '10', το οποίο εξάλλου βρίσκεται εκτός της αμφισβητούμενης περιοχής», δήλωσε ο κ. Tristan Asprey.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωταρχικές ενδείξεις για τις ποσότητες φυσικού αερίου στα σπλάχνα της Δελφύνης ήταν πέρα από σαφής.
«Έχουμε ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες. Είμαστε ακόμα στα ρηχά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι τον στόχο, και πριν δούμε αν υπάρχει φυσικό αέριο εκεί και ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες. Φυσικά, η παρουσία κοιτασμάτων, όπως το Ζορ στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενθαρρυντική», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας για τον αγωγό East Med υπογράμμισε πως «ο East-Med είναι ένας μεγαλύτερος αγωγός που έχει προταθεί και φτάνει μέχρι την Ελλάδα, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να εξαχθεί μέσω της υγροποίησης, το ονομαζόμενο LNG, και να μεταφέρεται με πλοία.
Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποκλειστικές, μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό διάφορες από αυτές. Θα πρέπει να μελετηθούν στο μέλλον, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της αγοράς, για να δούμε ποιες επιλογές υπάρχουν", υπογράμμισε.
Τα κυπριακά κοιτάσματα αλλά και κατ' επέκταση η Ανατολική Μεσόγειος σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και όχι μόνο.
«Σαφώς, οποιεσδήποτε νέες ανακαλύψεις, είτε αυτές είναι στο θαλασσοτεμάχιο '10', ή αλλού στην Κύπρο ή σε άλλες περιοχές, και η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να μετατρέψουν την περιοχή σε σημαντικό παροχέα νέων πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη και πέραν από αυτή» υπογράμμισε.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης