Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άνοιγμα της Eni στον Περσικό – Συνομιλίες με Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Άνοιγμα της Eni στον Περσικό – Συνομιλίες με Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία έχει περιορισμένη παρουσία στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο
Η ιταλική Eni βρίσκεται σε συνομιλίες για να ενισχύσει την παρουσία της στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα πλαίσια των σχεδίων για επέκταση των δραστηριοτήτων της  στον πλούσιο στον πετρελαϊκό κόλπο προκειμένου να αντισταθμίσει την εξάρτησή της από την Αφρική.
Η διεθνής πετρελαϊκή εταιρεία έχει περιορισμένη παρουσία στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, που παράγουν πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της στην Αφρική.
"Η Eni βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Ομάν για διάφορες ευκαιρίες", δήλωσε πηγή του Reuters, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή δεν έχουν επηρεάσει το ενδιαφέρον της.
Πέρυσι η Eni πραγματοποίησε το πρώτο της deal στο Ομάν, κερδίζοντας πλειοψηφικό μερίδιο σε υπεράκτια έκταση και πώλησεις από μέρους της στο Qatar Petroleum.
Φέτος πήρε ένα πρώτο βήμα στο Αμπού Ντάμπι, καταβάλλοντας 875 εκατομμύρια δολάρια για  δύο παραχωρήσεις πετρελαίου και στη συνέχεια εξαγόρασε μέρος της  Ghasa από την κρατική πετρελαϊκή ομάδα Adnoc.
Η πηγή ανέφερε ότι η Eni είχε υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για μειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση διύλισης της Adnoc.
 Το Αμπού Ντάμπι έχει ανακοινώσει την πώληση του 40% της μονάδας διύλισης της Adnoc αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά  δεν θα το πουλήσει σε μία μόνο εταιρεία, σύμφωνα με την πηγή, προσθέτοντας ότι πολλοί άλλοι ενδιαφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών και ινδικών εταιρειών, καθώς και της Γαλλικής Total.
"Η Eni ενδιαφέρεται επίσης για άλλες κατάντη ευκαιρίες", ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας τις φιλοδοξίες του Adnoc σε αυτόν τον τομέα.
Πέρυσι, η Adnoc παρουσίασε σχέδιο στρατηγικής για το 2030 για να ανοίξει τις ενεργειακές αγορές της σε ξένους φορείς εκμετάλλευσης και να προσελκύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Ε & Ρ, της βιομηχανίας διύλισης και πετροχημικών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης