Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Εγκρίθηκε η δόση δανείου 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία

ΕΕ: Εγκρίθηκε η δόση δανείου 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία
Τα 500 εκ. ευρώ αποτελούν δόση μακροπρόθεσμων δανείων με χαμηλό επιτόκιο, με προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο συμφωνίας
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα (30/11) την πρώτη εκταμίευση της δόσης ύψους 500 εκατ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική ενίσχυση προς τη χώρα στα €3,3 δισεκ. ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ βοηθά τη χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και υποστηρίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ευρείας κλίμακας.
Τα 500 εκ. ευρώ αποτελούν δόση μακροπρόθεσμων δανείων με χαμηλό επιτόκιο, με προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο συμφωνίας.
Η απόφαση ελήφθη μετά την πιστοποίηση ότι η χώρα πληροί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει περιλαμβανομένων μέτρων για να ενταθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, να αυξηθεί η διαφάνεια των εταιρικών μητρώων, να βελτιωθεί η προβλεψιμότητα του φορολογικού περιβάλλοντος και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων. Ωστόσο η Κομισιόν ζητά από τη χώρα περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η επίτευξη προόδου στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς της Ουκρανίας, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει συνάψει επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μια νέα συμφωνία stand-by, η οποία θα αντικαταστήσει το προηγούμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο της διευρυμένης πιστωτικής διευκόλυνσης του ΔΝΤ, ανανεώνοντας με τον τρόπο αυτό τη δέσμευση της χώρας έναντι του ΔΝΤ.
«Η κοινοβουλευτική έγκριση, στις 23 Νοεμβρίου, του προϋπολογισμού για το 2019, τον οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ικανοποιητικό, ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επικύρωση του νέου προγράμματος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, που αναμένεται τον Δεκέμβριο», αναφέρει η Κομισιόν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης