Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Κάλεσμα ΣΕΒ και Μυτιληναίου σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Κάλεσμα ΣΕΒ και Μυτιληναίου σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Σε μία χώρα που την περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη της τάξεως του 2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασής της

Βαθιά ενωτικός και θεσμικός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Ημερίδα του ΣΕΒ «Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη», στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε την διεθνή κατάσταση, με την άνοδο του λαϊκισμού σε όλο τον πλανήτη και πως αυτό επηρεάζει το ήδη ασταθές οικονομικό κλίμα.
Δεν έλειψε να αναφερθεί στους εμπορικούς πολέμους, που δημιουργούν ένα επιπλέον καθεστώς αβεβαιότητας, κλυδωνίζοντας τις παγκόσμιες αγορές.
«Μέσα σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο, θα πρέπει η χώρα μας, όλοι οι θεσμικοί εταίροι, ο ΣΕΒ πρωτίστως, αλλά και κάθε εταιρεία, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας.
Ο προβληματισμός όλων μας ίσως να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία παραγωγικής δυναμικής, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μιας βέλτιστης πορείας, οδηγώντας μας κατά το δυνατόν στην αποφυγή του ρίσκου που τελικό στόχο έχει την ανάπτυξη.»
Τόνισε το ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Θεσσαλονίκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ως πολύ-πολιτισμικός και γεωπολιτικός πόλος ανάπτυξης.
«Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνοντας τον κομβικό της ρόλο, μπορούμε να επανεκκινήσουμε την εθνική μας οικονομία και συνεπακόλουθα να ανακτήσουμε τη θέση μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.»

H Eλλάδα πορεύεται χωρίς βιομηχανία

Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι ακόμα και τώρα η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πραγματική βιομηχανική πολιτική παρότι ευαγγελίζεται την «παραγωγική ανασυγκρότησή» της.
«Δεν μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 12%, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20%.
Σε μία χώρα που την περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη της τάξεως του 2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασής της, ούτε για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων όπως η βιωσιμότητα του χρέους ή του πλεονάσματος», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε πως για μία ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική, αναπόσπαστο και μείζον ζήτημα είναι και η περιφερειακή στρατηγική.
Εκφράζοντας το σύνολο του επιχειρηματικού κλάδου, τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της ανάπτυξης: μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Υποδομών που να εστιάζει στην επόμενη γενιά έργων και διασυνδέσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πόλων.
Για τον ΣΕΒ, η εθνική ανάπτυξη και σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις, περνάει μέσα από την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Τα προβλήματα της περιφέρειας μπορεί να είναι μεγάλα αλλά ο παραγωγικός της ιστός αποτελεί απαραίτητο αναπτυξιακό πυλώνα, δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης