Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στον πάγο» ΗΠΑ - Ρωσία λόγω Ουκρανίας - Κριτική στον Trump για την ακύρωση της συνάντησης με τον Putin

«Στον πάγο» ΗΠΑ - Ρωσία λόγω Ουκρανίας - Κριτική στον Trump για την ακύρωση της συνάντησης με τον Putin
Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη σκοπιμότητα της απόφασης Trump να ακυρώσει τη συνάντηση
Σε μια νέα «ψυχρή» περίοδο έχουν εισέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, η οποία επισφραγίστηκε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη σκοπιμότητα της απόφασης Trump να ακυρώσει τη συνάντηση.
Μολονότι ο Trump επιχειρεί να «πλασάρει» την απόφασή του ως επίδειξη ισχύος, με στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Putin ότι δεν θα γίνει ανεκτή η επιθετικότητας της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, πολλοί μεταφράζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ως «αδυναμία» να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον Putin.
Ακόμη και στελέχη του Ρεπουμπικανικού Κόμματος ασκούν κριτική στον Trump, καθώς εκλαμβάνουν την απόφαση, ως ένδειξη αδυναμίας.
 «Θα προτιμούσα να πάει στη συνάντηση και να αντιμετωπίσει τον Putin», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τις διεθνείς σχέσεις, Bob Corker.
Στην ίδια γραμμή κινείται και το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον Bob Menendez να δηλώνει στο CNN ότι ο Donald Trump αποφεύγει το πρόβλημα.
Το USA Today δίνει και μια άλλη διάσταση στην απόφαση, καθώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη λίγο μετά την παραδοχή ενοχής από τον Michael Cohen,  πρώην δικηγόρο του Trump, ο οποίος ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τις επαφές του στη Ρωσία.
Σε... εγχώρια θέματα των ΗΠΑ αποδίδει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Vladimir Puti, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Trump ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο λόγω εσωτερικών θεμάτων των ΗΠΑ.

Το χρονικό της ακύρωσης

Ο Trump ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, μέσω Twitter.
«Με βάση το γεγονός ότι τα πλοία και οι ναυτικοί δεν έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία από τη Ρωσία, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντησή μου στην Αργεντινή με τον Πρόεδρο Vladimir Putin.
Προσβλέπω και πάλι σε μια ουσιαστική Σύνοδο μόλις επιλυθεί αυτή η κατάσταση!», έγραψε στο «Twitter» ο Αμερικανός πρόεδρος.
Είναι, ωστόσο, περίεργο ότι μόλις μία ώρα νωρίτερα, ο Trump είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί με τον Putin στο Μπουένος Άιρες.
«Πιθανότατα θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Putin, δεν έχουμε τελειώσει αυτή τη συνάντηση αυτή», είχε δηλώσει ο Trump έξω από τον Λευκό Οίκο, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
«Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να έχουμε τη συνάντηση, θα λάβω μια πλήρη έκθεση πάνω στο αεροπλάνο σχετικά με το τι συνέβη σε σχέση με αυτό και αυτό θα καθορίσει εάν θα διεξαχθεί η συνάντηση», είχε προσθέσει.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η παραδοχή από τον πρώην δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, Michael Cohen, της ενοχής του για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο Cohen δήλωσε συγκεκριμένα ένοχος για ψευδορκία σχετικά με τον ρόλο του σε έργο real estate του Οργανισμού Trump στη Ρωσία, που σχετίζεται με την έρευνα που διεξάγεται για την εμπλοκή της Ρωσίας στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Ο Trump αρνήθηκε ότι εργάστηκε σε σχέδιο real estate στη Μόσχα, διαψεύδοντας τον Cohen.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον πρώην δικηγόρο του, χαρακτηρίζοντάς τον έναν αδύναμο άνθρωπο και κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται, σε μια προσπάθεια να πετύχει μειωμένη ποινή από τους εισαγγελείς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Trump δήλωσε ακόμη ότι είχε αποφασίσει να μην κατασκευάσει το κτίριο στη Μόσχα, αν και δεν διευκρίνισε πότε έλαβε αυτή την απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης