Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ηλιακά (Solar) και Αποθήκευση (Storage) στις νέες προτεραιότητες Mυτιληναίου για την ενεργειακή στρατηγική

Ηλιακά (Solar) και Αποθήκευση (Storage) στις νέες προτεραιότητες Mυτιληναίου για την ενεργειακή στρατηγική

Οι νέοι τομείς και οι νέες τεχνολογίες που οδηγούν στην αιχμή της ενεργειακής εξέλιξης

Η νέα ενεργειακή στρατηγική του Μυτιληναίου στηρίζεται αφενός μεν στην αξιοποίηση της ισχυρής βάσης του φυσικού αερίου, όπου ο όμιλος από μόνος του έχει 400 εκατ δολάρια τον χρόνο κατανάλωση και αφετέρου στην ανάπτυξη για τις νέες ενεργειακές πήγές που ανήκουν στις ΑΠΕ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Πολιτικοί λόγω των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής συνειδητοποιούν ότι πρέπει να επιταχύνουν την στροφή τους προς τις καθαρές πηγές ενέργειας.
Το μεγάλο project που αφορά την METKA EGN, της οποίας τα δικαιώματα μειψηφίας πρόκειτα να απορροφηθούν έχει στόχο την κατασκευή ηλιακών πάρκων, που είτε θα χρησιμοπιούνται για παραγωγή ενέργειας από τον ίδιο τον όμιλο είτε θα μεταβιβάζονται σε κολοσσούς όπως η TOTAL που αναπτύσσουν μεγάλη ζήτηση για την απόκτηση τέτοιων πάρκων.
Παράλληλα ο όμιλος έχει ξεκινήσει τα προγράμματα έρευνας στην αποθήκευση ενέργειας, δημιουργώντας την πρώτη υβριδική μονάδα αποθήκευσης(storage) 50MW στην Βρετανία.
H αποθήκευση θα είναι το κλειδί για την οικονομική αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ, για τον λόγο αυτό και δίνεται μεγάλη έμφαση.
Αναφερόμενος στο θέμα των λιγνιτικών άφησε να εννοηθεί ότι η πρόβλεψη για τιμές 25-30 ευρώ ανά τόνο για τα CO2 λειτουργεί αποτρεπτικά για την εν λόγω πρωτοβουλία.
Για το Αμύνταιο σημείωσε ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον όμιλο είναι εν ισχύ. Όμως προφανώς το κόστος παραγωγής της μονάδας απαιτεί μηχανισμό αντιστάθμισης.
Οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν στην παρούσα φάση το 17-20% του συνολικού χαρτοφυλακίου και το υπόλοιπο 80% αφορά τα θερμικά.
Την ίδια ώρα ο Όμιλος συνεχίζει την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου στα αιολικά και θα είναι παρών στις δημοπρασίες ΑΠΕ που θα ακολουθήσουν.

Έμφαση στην ΜΕΤΚΑ EGN

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος τα renewables είναι το μέλλον.
Απουσιάζει σε επίπεδο επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας η αποθήκευση στην παρούσα φάση και μέχρι τότε θα παίξει ρόλο το φυσικό αέριο.
Το μαγάλο project είναι αυτό της METKA EGN.
Το κόστος κατασκευής των ηλιακών πάρκων (solar park) που αφορά την METKA EGN έχει υποχωρήσει στα 500.000 ευρώ ανά MW από τα 5 εκατ.ευρώ
H METKA EGN διεκδικεί έργα στην Μογγολία για λογαριασμό της Total συνολικού χαρτοφυλακίου 250 MW.
O Όμιλος θα αναπτύξει την στρατηγική του με βάση την METKA EGN στην εξής κατεύθυνση, ειδικά από το 2020.
Η ΜΕΤΚΑ θα κατασκευάζει solar parks (ηλιακά πάρκα) δυναμικότητας 200-400 MW.
Η στρατηγική έχει δύο σκέλη:
Κατά πρώτον να αξιοποιεί την παραγόμενη ενέργεια και να την προωθεί για τις ανάγκες του ευρύτερου συστήματος.
Παράλληλα η ζήτηση σε διεθνές επίπεδο από μεγάλους «παίκτες» όπως η Total είναι πολύ μεγάλη και προβλέπεται να βαίνει αυξανόμενη όσον αφορά την κατασκευή τέτοιων πάρκων, ανερχόμενη στα 2000- 4000 MW
Κατά δεύτερον λοιπόν στόχος είναι να μεταβιβάζει τα πάρκα αυτά σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Total για λογαριασμό των οποίων θα τα κατασκευάζει.
Το περιθώριο κέρδους κινείται μεταξύ 10-12% σε αυτές τις δραστηριότητες.
Ο στόχος είναι να εδραιώσει ρόλο Leader σε παγκόσμιο επίπεδο την ΜΕΤΚΑ EGN καθώς και να αφήσει το ενεργειακό αποτύπωμα στο τομέα των ΑΠΕ ενόψει του 2020.

O ενεργειακός τομέας το 2018

Ο ενεργειακός τομέας το 2018 κατά το β' εξάμηνο παρουσίασε σημαντική βελτίωση, με υπερδιπλασισμό έναντι του πρώτου σε αποτέλεσμα καθώς η αύξηση της τιμής των CO2 ανέβασε σημαντικά την Οριακή Τιμή Συστήματος με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι μονάδες φυσικού αερίου.
Η πτώση της τιμής του brent, η οποία δεν έχει ακόμη καταγραφεί στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες συνδέονται, αναμένεται να δείξει τα αποτελέσματά της από το 2019.
Η τιμή του φυσικού αερίου είναι linked κατά 90% στην τιμή του brent, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Έτσι ενδέχεται να έχουμε decoupling, οπότα θα υπάρξει μια σημαντική ωφέλεια από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στο περιθώριο κέρδους και την παραμονή σε υψηλά επίπεδα της ΟΤΣ.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύνολο του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου βρίσκεται στο 17-20%.
Το υπόλοιπο αντισχτοιχεί στα θερμικά.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης