Ενέργεια

Επιστολή Σταθάκη στους Θεσμούς για διατήρηση του 51% του ΔΕΣΦΑ στο Δημόσιο

Επιστολή Σταθάκη στους Θεσμούς για διατήρηση του 51% του ΔΕΣΦΑ στο Δημόσιο
Η απόφαση που έχει ληφθεί και ισχύει μέχρι σήμερα, είναι η επανάληψη του διαγωνισμού μετά την υπαναχώρηση της Αζερικής Socar στην εξαγορά του 66% των μετοχών της επιχείρησης.
Με επιστολή του στους Θεσμούς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ζητά κατά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, το 51% να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, κατά το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό επί της ουσίας αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η απόφαση που έχει ληφθεί και ισχύει μέχρι σήμερα, είναι η επανάληψη του διαγωνισμού μετά την υπαναχώρηση της Αζερικής Socar στην εξαγορά του 66% των μετοχών της επιχείρησης.
Σύμφωνα με αυτό την απόφαση αυτή, θα πρέπει να υπάρξει μία ορθόδοξη ιδιωτικοποίηση, δηλαδή να περάσει στον ιδιωτικό τομέα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Αναμένεται ποια θα είναι η στάση των θεσμών επί της πρότασης του κ. Σταθάκη και πως θα δρομολογηθούν οι σχετικές εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς η πώληση μεριδίου 66% της ΔΕΣΦΑ σε ιδιώτες.
Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, πλειοδότησε η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η οποία προσέφερε τίμημα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία κατέρρευσε όταν επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη η κυβέρνηση πέρασε νόμο για τις αυξήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ, οι οποίες ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό, τι ανέμενε η Socar.
Η Αζέρικη εταιρεία έριξε τελικά το προσφερόμενο τίμημα στα περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συμφωνία κατέρρευσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης