Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ελλάδα και Ιταλία στο επίκεντρο του Eurogroup στις 3/12 - Η ατζέντα της συνόδου

tags :
Ελλάδα και Ιταλία στο επίκεντρο του Eurogroup στις 3/12 - Η ατζέντα της συνόδου
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος στην ατζέντα του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου 2018
Η Ελλάδα (επισήμως) αλλά και η Ιταλία (ανεπίσημα) θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδριάζουν τη Δευτέρα 3/12 στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτει και η ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Βάσει αυτής, οι υπουργοί Οικονομικών, η συνεδρίαση των οποίων θα ξεκινήσει στις 14.00 μμ ώρα Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση όλων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 17.00 μμ ώρα Ελλάδας, περιλαμβάνει:
Εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης
Η Ευρωομάδα θα συζητήσει τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και θα διεξαγάγει την ανασκόπηση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης συγκεκριμένων κρατών μελών.
Η συζήτηση αυτή βασίζεται σε γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού των 19 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη συνολική αξιολόγηση τους.
Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης αναμένεται να αντικατοπτριστεί σε ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά το πέρας της Ευρωομάδας.

Εποπτεία χωρών μετά την ολοκλήρωση προγραμμάτων στήριξης

Ελλάδα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους υπουργούς την πρώτη έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα.
Στις 11 Ιουλίου, η Επιτροπή ενέκρινε απόφαση για την ενεργοποίηση του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος υπό τον ESM, τον Αύγουστο του 2018.
Οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων πολιτικής μετά το πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε από την Ευρωομάδα του Ιουνίου 2018.

Κύπρος: Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί προφορικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ σχετικά με τα κύρια πορίσματα της πέμπτης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Κύπρο που θα διεξαχθεί μεταξύ 24-28 Σεπτεμβρίου 2018.
Ο EMS θα ενημερώσει επίσης την Ευρωομάδα για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ισπανία: Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί προφορικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ σχετικά με τα κύρια πορίσματα της δέκατης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Ισπανία που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Οκτωβρίου 2018.
Ο ESM θα ενημερώσει επίσης την Ευρωομάδα για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
Παρουσίαση του Άρθρου 4 για την Ευρωζώνη από εκπροσώπους του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τα κύρια πορίσματά του από την ενδιάμεση αποστολή του Άρθρου IV για την Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ διενεργεί ετήσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τις πολιτικές της ζώνης του ευρώ με προσωρινή αποστολή συνήθως γύρω στο τέλος του έτους και τελική αποστολή στα τέλη της άνοιξης.
Τα ευρήματα συζητούνται συνήθως με την Ευρωομάδα.

Πρόγραμμα δράσης για το α’ εξάμηνο 2019

Το Eurogroup θα υιοθετήσει και το πρόγραμμα δράσης για το α’ εξάμηνο του 2019.

Εμβάθυνση της ΕΕ – Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Δεκεμβρίου 2018

Η ευρωομάδα, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής του ευρώ που θα λάβει χώρα στις 14 Δεκεμβρίου 2018, η οποία αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με την πορεία προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης