Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Προς τζίρο 2,2 δισ. το 2019, καθαρά κέρδη 200 εκατ. και μέρισμα 0,36 ευρώ για το 2018 - Το μεγάλο project της ΜΕΤΚΑ EGN στην ηλιακή

Μυτιληναίος: Προς τζίρο 2,2 δισ. το 2019, καθαρά κέρδη 200 εκατ. και μέρισμα 0,36 ευρώ για το 2018 - Το μεγάλο project της ΜΕΤΚΑ EGN στην ηλιακή

Σημαντική μείωση χρέους σε καθαρό επίπεδο κάτω από 300 εκατ ευρώ το 2019

Μείωση καθαρού χρέους το 2018, 440 εκατ. ευρώ από 568 εκατ. το 2017 με CAPEX 75 εκατ ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO του Ομίλου κ. Ε. Μυτιληναίος στην ενημέρωση για την πορεία του Ομίλου προς τους θεσμικούς επνδυτές και τον τύπο.
Το 2019 η μείωση καθαρού χρέους αναμένεται κάτω από 300 εκατ. με CAPEX 127 εκατ.το 2019.
Η σχέση net debt προς EBITDA μειώνεται στο 0.7-0.8 για το 2019.
O Όμιλος έχει γραμμές χρηματοδότησης 1.5 δισ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών αναμένεται στα 2,2 δισ σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος προς τους θεσμικούς επενδυτές με τα EBITDA να προσεγγίζουν τα 400 εκατ ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ ευρώ για το 2019 και το μέρισμα τα 0,36 ευρώ αυξάνεται για το 2018.
Η ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου βασίζεται σε δύο πυλώνες.
- Το φυσικό αέριο που ο Όμιλος είναι leader
- Την ανάπτυξη των solar parks σε διεθνές επίπεδο από την METKA EGN με διπλή στρατηγική κατασκευής και παραγωγής ενέργειας.
Οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν στην παρούσα φάση το 17-20% του συνολικού χαρτοφυλακίου και το υπόλοιπο 80% αφορά τα θερμικά.
Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου στα αιολικά και θα είναι παρών στις δημοπρασίες ΑΠΕ που θα ακολουθήσουν.
Το κλειδί όμως για την αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ στην παρούσα φάση είναι η ανάπτυξη και αποθήκευση ενέργειας (storage).
Για το λόγο αυτό ήδη έχει αναπτύξει τις δραστηριότητές αυτές του στη Βρετανία με δυναμικότητα 50 MW με την METKA EGN, με υβριδικό έργο.

Το μεγάλο πρότζεκτ της ΜΕΤΚΑ EGN

Τα βασικά των όσων είπε ο κ. Μυτιληναίος:
Ο στόχος είναι να διπλασιαστούν τα μεγέθη του Ομίλου το 2021.
Το 2019 τα μεγέθη της METKA θα ανέλθουν σε 400 εκατ. με EBITDA 50 εκατ.
Έμφαση στην ανάπτυξη του Solar διεθνώς από την METKA EGN είναι το μεγάλο project του ομίλου.
Ξεκινούν τα έργα Λιβύης 430 εκατ ευρώ και Γκάνας (νέο) 363 εκατ ευρώ για την ΜΕΤΚΑ (EPC).
Η METKA και ο κλάδος του EPC θα κάνουν μεγάλο comeback το 2019.
Η ΜΕΤΚΑ EGN θα απορροφηθεί πλήρως από τον Μυτιληναίο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος τα renewables είναι το μέλλον.
Απουσιάζει σε επίπεδο επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας η αποθήκευση στην παρούσα φάση και μέχρι τότε θα παίξει ρόλο το φυσικό αέριο.
Το μαγάλο project είναι αυτό της METKA EGN.
Το κόστος κατασκευής του solar park που αφορά την METKA EGN έχει υποχωρήσει στα 500.000 ευρώ ανά MW από τα 5 εκατ.ευρώ
H METKA EGN διεκδικεί έργα στην Μογγολία για λογαριασμό της Total συνολικού χαρτοφυλακίου 250 MW.
O Όμιλος θα αναπτύξει την στρατηγική του με βάση την METKA EGN στην εξής κατεύθυνση, ειδικά από το 2020.
Η ΜΕΤΚΑ θα κατασκευάζει solar parks (ηλιακά πάρκα) δυναμικότητας 200-400 MW.
Ο στόχος θα είναι διπλός:
Κατά πρώτον να αξιοποιεί την παραγόμενη ενέργεια και να την προωθεί για τις ανάγκες του ευρύτερου συστήματος.
Η ζήτηση σε διεθνές επίπεδο από μεγάλους «παίκτες» όπως η Total είναι πολύ μεγάλη και προβλέπεται να βαίνει αυξανόμενη όσον αφορά την κατασκευή τέτοιων πάρκων, ανερχόμενη στα 2000- 4000 MW
Κατά δεύτερον να μεταβιβάζει τα πάρκα αυτά σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Total για λογαριασμό των οποίων θα τα κατασκευάζει.
Το περιθώριο κέρδους κινείται μεταξύ 10-12% σε αυτές τις εργασίες.
Ο στόχος είναι να εδραιώσει ρόλο Leader σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και να αφήσει το ενεργειακό αποτύπωμα στο τομέα των ΑΠΕ ενόψει του 2020.

O ενεργειακός τομέας το 2018

Ο ενεργειακός τομέας το 2018 κατά το β' εξάμηνο παρουσίασε σημαντική βελτίωση, υπερδιπλασισμό έναντι του πρώτου καθώς η αύξηση της τιμής των CO2 ανέβασε σημαντικά την ΟΤΣ με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι μονάδες φυσικού αερίου.
Η πτώση της τιμής του brent, η οποία δεν έχει ακόμη καταγραφεί στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες συνδέονται, αναμένεται να δείξει τα αποτελέσματά της από το 2019. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι linked κατά 90% στην τιμή του brent, όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Έτσι ενδέχεται να έχουμε decoupling όπου ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική ωφέλεια από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στο περιθώριο κέρδους και την παραμονή σε υψηλά επίπεδα της ΟΤΣ.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύνολο του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου βρίσκεται στο 17-20%.
Το υπόλοιπο αντισχτοιχεί στα θερμικά.

Αλουμίνιο: Χρονιά ρεκόρ αναμένται το 2019

Αναφερόμενος στη σχέση του brent με τις τιμές του αλουμινίου ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η πτώση των τιμών του αλουμινίου ήταν ένας προπομπός της πτώσης των τιμών του brent.
Όμως, η διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους ευνοεί στην παρούσα φάση τις μονάδες αλουμινίου καθώς έχει διαμοφωθεί μια σχέση 53 προς 103.
Το Αλουμίνιο για το 2019 έχει κλειδώσει τις τιμές πώλησης υψηλότερα των 2.000 δολαρίων ανά τόνο, ενω παράλληλα η ισχυροποίηση του δολαρίου του δίνει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερα τα αποτελέσματα του 2019.
Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος στα μέσα του 2019, η παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου θα φτάνει τους 200.000 τόνους, στην οποία θα προστεθούν άλλοι 35.000 τόνοι από την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ.
Οι επενδύσεις που θα γίνουν στην ΕΠΑΛΜΕ αναμένεται να οδηγήσουν την δυναμικότητά της στους 50.000 τόνους, με αποτέλεσμα το σύνολο της παραγωγικής δυναμικότητας του αλουμινίου να ανέλθει σε 250.000 τόνους.
Το 2018 ήταν ήδη μια πολύ καλή χρονιά και ειδικότερα στον τομέα της αλουμίνας.

Αναφερόμενος στην κρίση της Rusal, o κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Η προσθεσμία πιου έχει δοθεί στους Ρώσους λήγει στις 7/1/2019 και υπάρχει εκτίμηση ότι θα αρθούν οι κυρώσεις το πρώτο τρίμηνο.
Αν όμως έχουμε κλιμάκωση κρίσεων όπως αυτή στην Αζοφική Θάλασσα, τότε ενδέχεται να έχουμε νέα αναταραχή στην αγορά του αλουμινίου».
Όσον αφορά πάντως την αγορά του αλουμινίου, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι από τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της ALCOA και της Norsk Hydro, γίνεται αντιληπτό ότι οι τιμές που υπάρχουν στο LME, έχουν σημαντικές αποκλίσεις από την πραγματική ζήτηση που είναι μεγαλύτερη.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, ανέφερε ότι δεν περιέχονται στο CAPEX για τον τομέα της αλουμίνας και της ενέργειας, δηλαδή της νέας μονάδας φυσικού αερίου.
Αυτές, όπως αναφέρθηκε θα χρηματοδοτηθούν από τις ελεύθερες ταμειακές ροές, ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει σε ετήσια βάση ο Όμιλος, καθώς και τις σημαντικές γραμμές χρηματοδότησης ύψους 1,5 που επίσης διαθέτει.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης