Η Βραζιλία δεν φιλοξενεί τη διεθνή Σύνοδο για το κλίμα

Η Βραζιλία δεν φιλοξενεί τη διεθνή Σύνοδο για το κλίμα
Η σύνοδος του 2019 προγραμματιζόταν να διεξαχθεί από την 11η ως την 22α Νοεμβρίου και η Βραζιλία ήταν η μοναδική υποψήφια χώρα για την οργάνωση και τη φιλοξενία της
Το γεγονός ότι αποσύρεται από την οργάνωση και τη φιλοξενία της διεθνούς Συνόδου για το κλίμα COP25 το 2019 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, απόφαση στην οποία «συμμετείχε» ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γνωστό πως αμφισβητεί την κρατούσα επιστημονική άποψη για την κλιματική αλλαγή και ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία τον Ιανουάριο.
«Συμμετείχα σε αυτή την απόφαση. Ζήτησα από τον μελλοντικό υπουργό Εξωτερικών μας να αποτρέψει τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης στη Βραζιλία», είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Μπραζίλια.
Η επίσημη ανακοίνωση είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από την απερχόμενη κυβέρνηση, μολονότι ήταν η ίδια που είχε προτείνει με ενθουσιασμό στις αρχές Οκτωβρίου τη φιλοξενία της συνόδου.
Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών του κεντροδεξιού προέδρου Μισέλ Τέμερ είχε δηλώσει με εμφανή ικανοποίηση ότι «η διεξαγωγή της COP25 στη Βραζιλία επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της χώρας όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Δύο μήνες αργότερα, ο ίδιος υπουργός ανασκεύασε την απόφασή του, επισήμως για λόγους «δημοσιονομικών περιορισμών».
Η ανακοίνωση έγινε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη, την Κυριακή, της COP24 στο Κατοβίτσε, στην Πολωνία. Η σύνοδος του 2019 προγραμματιζόταν να διεξαχθεί από την 11η ως την 22α Νοεμβρίου και η Βραζιλία ήταν η μοναδική υποψήφια χώρα για την οργάνωση και τη φιλοξενία της.
Ο Μπολσονάρου, που εξελέγη πριν από έναν μήνα, ονόμασε επόμενο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας τον Ερνέστου Αραούζου, μέγα θαυμαστή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που εκφράζει σκεπτικισμό για τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή. Ο Αραούζου κατήγγειλε την Τρίτη την «κλιματική κινδυνολογία» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Gazeta do Povo».
Ο μελλοντικός ΥΠΕΞ της Βραζιλίας είχε ήδη εκφράσει σε ένα μπλογκ την άποψη ότι «η αριστερά έχει απαγάγει την υπόθεση (της προστασίας) του περιβάλλοντος» και την έχει «διαστρεβλώσει σε βαθμό παροξυσμού», ενώ διατείνεται επίσης πως «ο μαρξισμός» έχει «επηρεάσει το επιστημονικό δόγμα για την κλιματική αλλαγή».
Ο Μπολσονάρου έχει αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να αποσύρει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα τη Βραζιλία, τη χώρα όπου βρίσκεται το 60% της επιφάνειας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που θεωρείται «ο πνεύμονας του πλανήτη».

www.worldenergynews.gr