Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αναβάθμιση του δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προωθεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Αναβάθμιση του δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προωθεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Η πρόταση προβλέπει τη χωροθέτηση δύο νέων σταθμών για τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υφιστάμενων σταθμών
Αναβάθμιση του δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το ΕΣΠΑ. 
Η πρόταση προβλέπει τη χωροθέτηση δύο νέων σταθμών για τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υφιστάμενων σταθμών. 
"Προχωρούμε στην επαναλειτουργία του υφιστάμενου σταθμού στην Καλαμαριά και στην ίδρυση δύο νέων σταθμών στη Σταυρούπολης (Δήμος Παύλου Μελά - επί της οδού Λαγκαδά) και στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου", είπε, στη συνεδρίαση, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Επίσης, θα αναβαθμιστούν οι σταθμοί στην Αγίας Σοφίας, στο Κορδελιό, και στο ΑΠΘ.
"Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό περίπου των 885.000 ευρώ. Οι υπάρχοντες σταθμοί που υφίστανται από το 2000 επιβάλλεται ν' αναβαθμιστούν και με τη συγκεκριμένη δαπάνη προχωρούμε και σε αυτές τις εργασίες" σημείωσε ο κ. Γιουτίκας. 
Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι οι ανάλογες εργασίες στο Σταθμό του Κορδελιού έχουν ολοκληρωθεί και το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση σύγχρονων αναλυτών, ώστε να μετρώνται στο εξής και οι δύσοσμες χημικές ενώσεις. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για το Περιφερειακό Παρατηρητήριο για τη διάβρωση των ακτών. 
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στην πρόσκληση που ανοίγει στο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τόνισε: "έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα γιατί το βιώνουμε όλοι". "Με αυτό το πρόγραμμα αντικατάστασης των σταθμών και τη νέα τεχνολογία που θα υπάρχει θα δοθεί λύση για όλες αυτές τις περιοχές στη δυτική Θεσσαλονίκη και για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα" πρόσθεσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης