Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ενεργειακά assets ο καταλύτης της αποτίμησης

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ενεργειακά assets ο καταλύτης της αποτίμησης
Πώς διαμορφώνονται τα αριθμητικά δεδομένα και οι συμμαχίες
Αν και ο ομιλος Περιστέρη και εν προκειμένω η ΓΕΚ Τέρνα έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ελληνική κρίση διευρύνοντας παράλληλα την παρουσία του στο εξωτερικό, η αγορά δεν φαίνεται να αποτιμά ακόμα αυτό σε νούμερα.
Διατηρεί δηλαδή επιφυλάξεις αποτιμώντας τα εσωτερικά ζητήματα που ανέκυψαν στον κατασκευαστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια,όπου ο Ομιλος δραστηριοποιείται.
Ομως σε ενεργειακό επίπεδο τα δεδομένα της Τέρνα Ενεργειακής σε επίπεδο επενδύσεων, στρατηγικής στις ΗΠΑ, μεγέθους αλλά και εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων προαιωνίζουν ότι ο όμιλος στα 245 εκατ που βρίσκεται σήμερα, δίνει μια αποτίμηση στην μητρική ΓΕΚ Τέρνα με σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης.
Κυρίως η αγορά τηρεί στάση αναμονής  ως προς τη υλοποίηση μιας στρατηγικής φιλόδοξης που σαν βάση έχει την ενεργειακή ανάπτυξη με τον τομέα της παραγωγής θερμικής ενέργειας και παροχής ( Ηρων ) πέραν της Τέρνα Ενεργειακής.
Σημειώνεται ότι κατά το 2009 η αποτίμηση της ΓΕΚ Τέρνα ήταν στα 700 εκατ ευρώ ενώ κατά το 2007 ξεπερνούσε το 1 δισ.
Αν λοιπόν η αγορά μείωσε τις αποτιμήσεις αντικατοπτρίζοντας το κραχ της ελληνικής οικονομίας, τα βασικά δεδομένα( Fundamentals) είναι υπέρ της βελτίωσης της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Ομίλου στην παρούσα φάση.

Αξίζει να απομονώσουμε ορισμένα από τα ενεργειακά assets που διαθέτει:

Στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.
Η πρώτη φάση των επενδύσεων  αφορά το αιολικό πάρκο Fluvanna 1 σε συνεργασία με την CIP, ισχύος 155 MW με ανεμογεννήτριες Gamesa, που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή Scurry County στο Τέξας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η CIP θα προσφέρει κεφάλαια ύψους 61 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη μέρους του κόστους ανάπτυξης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια.
Η Goldman Sachs συμμετέχει επίσης παρέχοντας κεφάλαια έως 150 εκατομμύρια δολάρια κατά την έναρξη λειτουργίας, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται από ομάδα τραπεζών που αποτελείται από τις HSBC, NordLB, Morgan Stanley και Rabobank.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το αιολικό πάρκο Fluvanna I θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW στις ΗΠΑ, στην περιοχή Elmore County του Idaho, ενώ προωθεί κι άλλες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός ακόμα αιολικού πάρκου (Fluvanna II) ισχύος 130 MW στο Τέξας, για το οποίο η CIP έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πλέον ανέρχεται σε 738 MW.
Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία.
Ταυτόχρονα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 242 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική.
Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε σε 78,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 75,2 εκατομμυρίων ευρώ το 9μηνο του 2015, αυξημένη κατά  4,9%.

Ηρων 1 και Ηρων 2 τα κλειδιά για την αποτίμηση

Κρίσιμο για το μέλλον της ενεργειακής πορείας του Ομίλου είναι η πορεία των δύο θερμικών μονάδων καύσης φυσικού αερίου Ηρων 1 και Ηρων 2,στις οποίες η ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει με 50% στην πρώτη και 25% στην δεύτερη.
Η πρώτη δυναμικότητας 147 MW διαθέτει σαν δεύτερο μέτοχο την Gaz de France με 50% και η δεύτερη δυναμικότητας 435 MW διαθέτει σαν μετόχους της Gaz de France 50% και το QRI 25%.
Οπως προκύπτει ο ομιλος έχει πραγματοποιήσει ισχυρές συμμαχίες που συμπληρώνονται από την παρουσία στην ΓΕΚ Τέρνα του York Capital.
H δεύτερη όμως που αποτελεί και την μεγαλύτερη μονάδα είναι και εκείνη για την οποία η αγορά περιμένει να δει τα αποτελέσματα του 2016,καθώς το 2015 εμφάνισαν ζημίες 45 εκατ.
Παράλληλα σημασία έχει η πορεία και του κύκλου εργασιών που μειώθηκε το 2015 στα 63,6 εκατ,ενώ τα ίδια προς σύνολο υποχρεώσεων παρέμειναν σε ικανοποιητική σχέση 60%.
Αντίθετα τα στοιχεία είναι καλύτερα για τον ΗΡΩΝ 1 που το 2015 είχε κέρδη 4,6 εκατ, άνοδο του κύκλου εργασιών στα 131,3 εκατ και 82,20% την σχέση ιδίων προς υποχρεώσεις.

Συμπερασματικά ο Ομιλος συνολικά θα πρέπει να επωφεληθεί από την ανακατανομή μεριδίων στην εσωτερική αγορά ενέργειας τα επόμενα χρόνια και η αγορά περιμένει να δει τα αποτελέσματα του 2016 για τις θερμικές μοναδες για να του δώσει την παραπάνω αποτίμηση.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης