Διεθνή

Putin: Προεκλογική προβοκάτσια του Ποροσένκο το επεισόδιο με την Ουκρανία

Putin: Προεκλογική προβοκάτσια του Ποροσένκο το επεισόδιο με την Ουκρανία
Την Κυριακή η Ρωσία κατέλαβε τρία ουκρανικά πλοία που έπλεαν ανοιχτά της Χερσονήσου της Κριμαίας και αιχμαλώτισε τα πληρώματά τους, καταγγέλλοντας παραβίαση των χωρικών υδάτων της
Το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα που έχει κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία ήταν ένα «μικρό γεγονός» και προεκλογική «προβοκάτσια» που σχεδιάστηκε από τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ώστε να βελτιώσει την προοπτική επανεκλογής του στις κάλπες του προσεχούς Μαρτίου, υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την Κυριακή η Ρωσία κατέλαβε τρία ουκρανικά πλοία που έπλεαν ανοιχτά της Χερσονήσου της Κριμαίας και αιχμαλώτισε τα πληρώματά τους, καταγγέλλοντας παραβίαση των χωρικών υδάτων της. Το Κίεβο, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, απάντησε κηρύττοντας στρατιωτικό νόμο διάρκειας 30 ημερών σε συνοριακές περιοχές.
«Ο νυν πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται κάπου στην πέμπτη θέση [στις δημοσκοπήσεις] και διατρέχει τον κίνδυνο να μην προκριθεί στον δεύτερο γύρο, για αυτόν τον λόγο χρειαζόταν να γίνει κάτι που θα εντείνει την κατάσταση και θα προκαλέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στους αντιπάλους του», δήλωσε ο κ. Πούτιν, στα πρώτα σχόλιά του για το περιστατικό.
Προσέθεσε ευθέως πως η αντιπαράθεση στην Θάλασσα Αζόφ ήταν απλώς «η πρόφαση» για την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου.
Η ρωσική Δικαιοσύνη έχει διατάξει την δίμηνη προφυλάκιση τουλάχιστον 12 εκ των 24 ουκρανών ναυτών που επάνδρωναν τα δύο πλοία, αγνοώντας τις εκκλήσεις του NATO και Δυτικών δυνάμεων για άμεση απελευθέρωσή τους.Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει το επεισόδιο ώστε να προωθήσει αντιρωσικό αίσθημα. Άφησε αιχμές και για την στάση της Δύσης, την οποία κατηγόρησε ότι παραβλέπει τα λάθη των ουκρανών πολιτικών διότι ενστερνίζεται την γραμμή του Κιέβου.
Η τοποθέτηση Πούτιν ήλθε αφότου η Μόσχα έκανε γνωστό πως θα εγκαταστήσει περισσότερες συστοιχίες του αμυντικού συστήματος S-400 στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε μονομερώς από την Ουκρανία το 2014.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης