Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Σκληρό ροκ στον Euroasia από ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση Κρήτης - Προχωράμε και σας αναμένουμε ως τις 10/12

Σκληρό ροκ στον Euroasia από ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση Κρήτης - Προχωράμε και σας αναμένουμε ως τις 10/12

Σε κάθε περίπτωση η «Αριάδνη» θα προχωρήσει, με βάση τους προγραμματισμούς και το έργο της μεγάλης διασύνδεσης θα είναι έτοιμο για προκήρυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στο δρόμο που έχει ήδη χαράξει με βάση τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ και με όχημα την εταιρία ειδικού σκοπού «Αριάδνη» προχωρά ο ΑΔΜΗΕ στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν και τον κίνδυνο το έργο να μην χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες (27/11) για την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους του έργου της μικρής διασύνδεσης (Κρήτη -Πελοπόννησος), ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διασύνδεση Κρήτη - Αττική ανεξαρτήτως της συμμετοχής της κυπριακής εταιρίας ειδικού σκοπού EuroAsia.
Πάντως και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επί της διένεξης ο αρμόδιος Επίτροπος Αρίας Κανιέτε, όπως αναμενόταν, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι το έργο της μεγάλης διασύνδεσης ως PCI, ενταγμένο στη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη, έχει μπλοκάρει και δεν θα είναι εύκολο να χρηματοδοτηθεί τελικώς από το πρόγραμμα CEF.     
Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε ότι έως τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται η εταιρία EuroAsia να συμμετάσχει στην Αριάδνη με ποσοστό έως και 39%.
Βεβαίως, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η 10η Δεκεμβρίου είναι μια μάλλον ενδεικτική ημερομηνία καθώς τόσο από την πλευρά των Βρυξελλών όσο και της ΡΑΕ διαμηνύεται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει έως το τέλος του έτους.   

Ολοκλήρωση περιβαλλοντικών μελετών

Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για τη μεγάλη διασύνδεση, καθώς και για το ποια είναι η πρόβλεψη όσον αφορά το χρόνο που θα πρέπει να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα και την Ξυλοκαμάρα της Κρήτης δήλωσε ότι «εμείς προχωράμε κανονικά στη μεγάλη διασύνδεση με βάση το πρόγραμμα που έχει βγάλει η ΡΑΕ. Η «Αριάδνη», προχωρά.
Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα οριστικοποιηθεί η μετοχική σύνθεση της «Αριάδνης», στην οποία έχει την επιλογή μέχρι 39% να συμμετέχει και ο EuroAsia.
Σε κάθε περίπτωση η «Αριάδνη» θα προχωρήσει, με βάση τους προγραμματισμούς και το έργο της μεγάλης διασύνδεσης θα είναι έτοιμο για προκήρυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Έχουν ήδη τελειώσει οι περιβαλλοντικές μελέτες και όλη η προετοιμασία. Η μεγάλη διασύνδεση σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί το 2022 – 2023.
Έχουμε λοιπόν ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δύο ετών από τη στιγμή που θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας οι μονάδες της ΔΕΗ, ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Συζητάμε τις σχετικές προτάσεις της ΡΑΕ η οποία έχει καταρτίσει δύο ή τρία διαφορετικά σενάρια για το ενδιάμεσο διάστημα των δύο χρόνων. Θα επιλεγεί ένα από αυτά και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Υπόσχεση ΑΔΜΗΕ για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, διαβεβαίωσε για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σημειώνοντας ότι η μικρή διασύνδεση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2020 και στη συνέχεια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το ανανεωμένο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ, θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, ούτως ώστε να υπάρχει απόλυτη ενεργειακή ασφάλεια για το νησί.
Ειδικότερα για τη μεγάλη διασύνδεση ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η προκήρυξη θα γίνει σίγουρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο εγκαίρως.
«Η συμμετοχή του EuroAsia Interconnector, είπε ο κ. Μανουσάκης,  εξαρτάται από την οικονομική του δυνατότητα να συμμετέχει στο έργο.
Αυτή είναι η γραμμή του ΑΔΜΗΕ από την αρχή, απ’ όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Δεν έχει αλλάξει καθόλου».
Και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «η γνώμη μου είναι ότι διασφαλίζοντας τη διενέργεια των έργων, ουσιαστικά δίνουμε κάθε κίνητρο στην Κομισιόν να δώσει τη μικρή απαραίτητη παράταση που χρειάζεται ώστε η Κρήτη να είναι ασφαλής στο μεταβατικό διάστημα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ μικρό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης