Ενέργεια

Στις 12 Δεκεμβρίου η δεύτερη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος για 4.500 MW από τον ΑΔΜΗΕ

Στις 12 Δεκεμβρίου η δεύτερη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος για 4.500 MW από τον ΑΔΜΗΕ

Το σύστημα των δημοπρασιών θα αντικατασταθεί από τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος όταν αυτός εγκριθεί από την Κομισιόν

Με πλαφόν τα 39.000 ευρώ/MW πραγματοποιείται στις 12 Δεκεμβρίου από τον ΑΔΜΗΕ η δεύτερη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος, μετά την έγκριση του σχετικού μηχανισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ευέλικτη ισχύς, ύψους 4.500 MW που θα δημοπρατηθεί αφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2019 ως και 31/3/2019.
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές μονάδες, οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, καθώς και οι κατανεμόμενες ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι εν λόγω δημοπρασίες, που διενεργήθηκαν για πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, είναι το προσωρινό μέτρο, που εφαρμόζεται στη θέση των παλαιών ΑΔΙ, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2017.
Στη νέα μορφή της αγοράς θα αντικατασταθούν από τον, υπό διαβούλευση, με την Κομισιόν Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ, καθώς στο νέο σύστημα θα μπορούν να αποζημιώνονται ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ανεξαρτήτως τεχνολογίας.

Διαβουλεύσεις για τα ΑΔΙ

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει προκοινοποιηθεί τις Βρυξέλλες.
Επί του ελληνικού σχεδίου έχουν γίνει παρατηρήσεις από την Κομισιόν, οι υπηρεσίες της οποίας μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες διενεργούν ένα είδος άτυπης διαβούλευσης με τους φορείς της ελληνικής αγοράς οι οποίοι πραγματοποιούν συναντήσεις στις Βρυξέλλες.    
Πάντως όλα δείχνουν ότι ο μόνιμος μηχανισμός που από τη ΔΕΗ έχει συνδεθεί και με την επιτυχία του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες δεν φαίνεται ότι είναι δυνατόν να εγκριθεί πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ζητεί νέα δίμηνη ή και τρίμηνη παράταση του διαγωνισμού.  
Εξάλλου ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή των δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου, στις οποίες λαμβάνουν μέρος οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Πρόκειται για δύο δημοπρασίες, εκ των οποίων η πρώτη (ΥΔΦ1) θα διεξαχθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου και δεύτερη (ΥΔΦ 2) την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης