Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Macron: Μείωση των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας – Σε αναδιάρθρωση οδηγείται η EDF

Macron: Μείωση των πυρηνικών στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας – Σε αναδιάρθρωση οδηγείται η EDF
Την ενεργειακή στρατηγική της χώρας η οποία προβλέπει μείωση το μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο 50% μέχρι το 2035, από 75% σήμερα ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF και σχεδιάζει μια σταθερή μείωση στην εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη 27/11/2018.
Σε μια μακρόπνοη ομιλία για την ενεργειακή στρατηγική, ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η Γαλλία θα μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο  ενεργειακό μείγμα στο 50% μέχρι το 2035, από 75% σήμερα, αντί της συνολικής σταδιακής κατάργησης που έχει προγραμματίσει η γειτονική Γερμανία.
Η μοίρα της EDF, που είναι σύμβολο της γαλλικής βιομηχανίας και παγκόσμιος ηγέτης στην πυρηνική τεχνολογία, είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία. Έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην υπουργού οικολογίας του Macron, Nicolas Hulot.
"Δεν εξελέγη με την  υπόσχεση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια αλλά με την  μείωση του ποσοστού των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα μας στο 50%", ανέφερε ο Macron σε μια ομιλία διάρκειας μίας ώρας, προσθέτοντας ότι 14 από τους 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF θα κλείσουν το 2035 .
Οι μετοχές της EDF υποχώρησαν έως και 4% μετά την ανακοίνωση των νέων σχεδίων σύμφωνα με πηγή στο γραφείο του προέδρου που επικαλείται το Reuters, θα μπορούσαν να συνεπάγονται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του κράτους στην εταιρεία.
Το σχέδιο δράσης του Macron ευθυγραμμίζεται ευρέως με την επιθυμία της EDF να μην κλείσει κανένα αντιδραστήρα πριν από το 2029, εκτός από το προηγούμενο προγραμματισμένο κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων του Fessenheim κοντά στα γερμανικά σύνορα. Δεν προβλέπονται περαιτέρω κλεισίματα πριν από το τέλος της θητείας της Macron το 2022.
Άλλες δύο μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια του 2027-28 και άλλες δύο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο από το 2025-26, αν δεν υπάρχει κίνδυνος να τεθεί σε κίνδυνο η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία.
Στην εκλογική του εκστρατεία, ο Macron υποσχέθηκε να επιμείνει στον στόχο της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο 50% μέχρι το 2025.
Αλλά «μετακινήθηκε» από την δέσμευση λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προκαλώντας θυμό περιβαλλοντολόγους.

Καθώς η Γαλλία μειώνει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια, η EDF φλερτάρει με τις υπερπόντιες αγορές με το μοντέλο αντιδραστήρα EPR που «χτίζει» στο Hinkley Point, το πρώτο νέο εργοστάσιο της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες.
Ο Macron δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για την παύση λειτουργίας των αντιδραστήρων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επέκτασης της δυναμικότητας διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες.
"Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση ... η οποία λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια του εφοδιασμού", σημείωσε.
Ένα έγγραφο του Elysee σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανέφερε  ότι θα επικεντρωθούν στους παλαιότερους αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Tricastin, Bugey, Gravelines και Chinon. Ανέφερε επίσης ότι, για να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας, δεν θα κλείσουν πλήρως οι χώροι.
Ο Macron δεν ανέφερε πιθανή αναδιάρθρωση της EDF, αλλά το έγγραφο του Elysee ανέφερε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί το μερίδιό της κρατικής συμμετοχής  στο 83,7%.
"Το κράτος θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του μεριδίου του στο κεφάλαιο της εταιρείας σύμφωνα με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με την πυρηνική δραστηριότητα", ανέφερε το σημείωμα.
Ο υπουργός Οικολογίας Francois de Rugy δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η δομή της EDF δεν ήταν απαραιτήτως η πιο αποδοτική μακροπρόθεσμα.
"Θέλουμε η EDF να παραμείνει μια ολοκληρωμένη ομάδα. Θα μπορούσε να υπάρχει μια μητρική εταιρεία και θυγατρικές », σημείωσε.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μακρά υποθέσει ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της EDF θα μπορούσαν να τεθούν σε ξεχωριστή νομική δομή και να επανεθνικοποιηθούν, πράγμα που θα επέτρεπε στο κράτος να επιχορηγήσει τις επιχειρήσεις και να διαθέσει την πυρηνική ενέργεια στην EDF καθώς και στους ανταγωνιστές της.
Πολλές από τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες της EDF λειτουργούν ήδη ως ξεχωριστές νομικές μονάδες, όπως οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας RTE και Enedis, καθώς και ο τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Greenpeace υποστήριξε ότι ο Macron είχε πέσει θύμα των εταιρικών συμφερόντων.
"Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση έχει ανοίξει στο λόμπι της πυρηνικής βιομηχανίας", δήλωσε ο Alix Mazounie, επικεφαλής της εκστρατείας κατά των πυρηνικών της Greenpeace France.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης