Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι απαντήσεις του ΥΠΕΞ στον Erdogan: Με απειλές υπονομεύεται η σταθερότητα της περιοχής

Οι απαντήσεις του ΥΠΕΞ στον Erdogan: Με απειλές υπονομεύεται η σταθερότητα της περιοχής
Η ελληνική διπλωματία υποστηρίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί στην απομόνωση της κυβέρνησης Ερντογάν
Οι προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την αναζήτηση υδρογονανθράκων από Ελλάδα και Κύπρο «υπονομεύουν την σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία» και παράλληλα καταδεικνύουν την «ένδεια νομικών επιχειρημάτων» της Άγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ελληνική διπλωματία υποστηρίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί στην απομόνωση της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας πως οι υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Μεσογείου «αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας».
Το ΥΠΕΞ τονίζει πως η Αθήνα δεν θα παρασυρθεί σε «εξάρσεις επιθετικής ρητορικής», αλλά θα δράσει ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, βασιζόμενη στους συμμάχους της, στο διεθνές δίκαιο και στα αναφαίρετα δικαιώματά της.
Η τοποθέτηση της Αθήνας ήλθε λίγες ώρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε αιχμηρά πως η στάση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους, συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της σε οποιαδήποτε περιοχή, και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της «έως το τέλος».
Κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι επιχειρούν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους σε θαλάσσιες ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια πολιτική αμφισβητήσεων και γκρίζων ζωνών.
Το τελευταίο διάστημα ο τουρκικός Τύπος έχει δημοσιεύσει διάφορους χάρτες που φέρεται να έχουν επίσημη «σφραγίδα» και εικονίζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ευρύτερη Μεσόγειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης