Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Eπιστολή προς Κανιέτε κορυφαίων Eυρωπαίων CEO της ενέργειας για μεγαλύτερη μείωση ρύπων

Eπιστολή προς Κανιέτε κορυφαίων Eυρωπαίων CEO της ενέργειας για μεγαλύτερη μείωση ρύπων

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη καλέσει την Κομισιόν να συμπεριλάβει την επιλογή του μηδενικού άνθρακα στη στρατηγική της

Την ανάληψη φιλόδοξων στόχων ώστε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μηδενιστούν έως το 2050 και να τηρηθεί η Συμφωνία των Παρισίων ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι CEO μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και του ενεργειακού τομέα με επιστολή τους προς τον Επίτροπο Αρίας Κανιέτε.  
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών όπως ο γίγαντας τροφίμων Unilever, η Allianz SE και οι ενεργειακές Engie και EDF με επιστολή τους στον Επίτροπο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αποκαλύπτει το EURACTIV προτρέπουν να διασφαλιστεί ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2050 θα  περιλαμβάνει την επιλογή των μηδενικών εκπομπών.
Η επιστολή εστάλη εν όψει των ανακοινώσεων του κ. Κανιέτε που είναι προγραμματισμένο να γίνουν την αύριο Τετάρτη (28/11), αφορούν τη στρατηγική της ΕΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνουν οκτώ σενάρια από τα οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέξουν.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η στρατηγική που θα παρουσιάσει ο κ. Κανιέτε εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη (22/11) σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τα 28 γραφεία των Επιτρόπων χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.
Εξάλλου πριν από περίπου ένα μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του που υπεγράφη από 10 κράτη μέλη κάλεσε την Επιτροπή να συμπεριλάβει στη στρατηγική της την επιλογή του μηδενικού άνθρακα. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό
Σε ότι αφορά τώρα την επιστολή των CEO πρέπει να σημειωθεί ότι υπογράφεται από την μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία The B Team, προειδοποιεί τον επίτροπο Κανιέτε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις σε έναν κόσμο που υπάρχει κάτω από την τρέχουσα τροχιά του κλίματος, η οποία προβλέπεται να ανέβει τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου από το τέλος του αιώνα αντί των στόχων των 1,5 ή 2 βαθμών που θέτει η συμφωνία του Παρισιού».
Τον Σεπτέμβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εξέδωσε μια έκθεση ορόσημο για το τι θερμότητα πέρα από 1,5 βαθμούς θα σήμαινε για τον κόσμο, καταλήγοντας ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Στο 45% ο στόχος μείωσης των εκπομπών ρύπων

Οι επιχειρηματίες όπως ο Sir Richard Branson, ο Paul Polman, ο αρχηγός του Unilver, ο Sharan Burrow και ο διευθύνων σύμβουλος της Danone, κ. Emmanuel Faber, υπέγραψαν την επιστολή της The B Team, η οποία επιμένει ότι οι μηδενικές εκπομπές πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιλογές της στρατηγικής της ΕΕ για το 2050.
Επιμένουν επίσης ότι ο σημερινός στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 20%, που είναι 40%, πρέπει να αυξηθεί στο 45%.
Το EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική χρησιμοποιεί ουσιαστικά το 45% ως βάση για το 2030, δεδομένου ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν ότι οι νέοι ενεργειακοί κανόνες της ΕΕ σημαίνουν ότι το μπλοκ είναι σε καλό δρόμο για την «de facto» μείωση των εκπομπών κατά 45%.
Στην επιστολή της 20ής Νοεμβρίου, 21 ονόματα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της πρώην αρχηγού του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος Christiana Figueres, επιμένουν ότι «το κόστος της αδράνειας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης».
«Η δουλειά ως συνήθως δεν είναι επιλογή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε την τιμή της αδράνειας », πρόσθεσε ο Brook Riley από την Rockwool International, την εταιρία μόνωσης.
Ο κ. Roland Joebstl του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Γραφείου δήλωσε στο EURACTIV ότι «η Ευρώπη υποφέρει 13 δισ. Ευρώ από κλιματικές ζημίες κάθε χρόνο. Κάθε αρχηγός κράτους και υπουργός οικονομικών πρέπει να είναι σε θέση να βάλει δύο και δύο μαζί και να συνειδητοποιήσει ότι η αδράνεια τους είναι πιο δαπανηρή από τη δράση».
Η επιστολή χαιρετίστηκε θερμά από την Ομάδα Εταιρικών ηγετών του Πρίγκηπα της Ουαλίας (CLG), οι οποίοι οι ίδιοι κάλεσαν τους υπουργούς περιβάλλοντος τον Οκτώβριο για να εξασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα πετύχει εκπομπές καθαρού μηδέν έως το 2050 με δική τους επιστολή.
«Η CLG έχει επανειλημμένα ζητήσει αποφασιστική δέσμευση για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 για να εξασφαλίσει ένα μέλλον που θα υπόσχεται περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερα σπίτια, καθαρό αέρα, αποκατεστημένα δάση και τρισεκατομμύρια που θα εξοικονομηθούν για εισαγωγές ενέργειας», δήλωσε ο διευθυντής της CLG Eliot Whittington στο EURACTIV.
«Οτιδήποτε λιγότερο από μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 είναι ανεπαρκές και όσοι προσπαθούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό της αλλαγής τελικά θα μείνουν πίσω», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η στρατηγική της Επιτροπής θα υπολείπεται του κόστους χυτοσιδήρου για την περίπτωση αδράνειας, καθώς το EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι δεν θα συμπεριλάβει το κόστος των ζημιών λόγω κλιματικών αλλαγών στα σενάρια του.
Οι ζημιές στο κλίμα εκτιμώνται σε οτιδήποτε μεταξύ λίγων δισεκατομμυρίων ευρώ και ακόμη τρισεκατομμυρίων ευρώ κατά τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των ανθρακούχων εκπομπών, αλλά τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής της Επιτροπής ισχυρίζονται ότι είναι υπερβολικά απρόβλεπτες.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα από τα οκτώ σενάρια που θα ακολουθήσουν, αν και δεν αναμένεται τελική απόφαση πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Αυτή η διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τους ηγέτες να χαιρετίσουν τη στρατηγική στα συμπεράσματά τους, δεδομένου ότι αυτοί ήταν εκείνοι που ανέθεσαν την εκπόνηση του κειμένου στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τον Μάρτιο.
Εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνεται εάν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker θα παρουσιάσει τη στρατηγική κατά τη διάρκεια της COP24 στην Πολωνία, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στο Σίμπιου της Ρουμανίας τον Μάιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης