Άλμα 2,8% στο Μιλάνο για τον FTSE MIB - Στο 3,24% υποχωρεί το ιταλικό 10ετές - Στο +1,3% ο DAX

Άλμα 2,8% στο Μιλάνο για τον FTSE MIB - Στο 3,24% υποχωρεί το ιταλικό 10ετές - Στο +1,3% ο DAX
Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές εν όψει της διαφαινόμενης υποχώρησης της ιταλικής κυβέρνησης
Ισχυρή άνοδο καταγράφει το χρηματιστήριο του Μιλάνου λόγω των πληροφοριών που αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει μια μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 2% με 2,1%, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 2,8% στις 19.245 μονάδες.
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 5,3% και οδεύει προς την υψηλότερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούνιο.
Η Intesa Sanpaolo ενισχύεται 5,7%, η Banco Bpm σημειώνει άνοδο 5,8%, η Unicredit +5,9%.


Θετικό είναι το κλίμα και στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λόγω της διαφαινόμενης υποχώρησης από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και λόγω της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,1%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 1,3% στις 11.335 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 1,4% στις 7.032 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,45% στις 5.018 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,87% στις 9.082 μονάδες.

Ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 3,24%, με χαμηλό ημέρας το 3,171%, από 3,415% την Παρασκευή.
Η απόδοση του 2ετούς υποχωρεί στο 0,798%, με χαμηλό ημέρας το 0,639%, από 0,961% στο κλείσιμο της Παρασκευής.
Το ιταλικό spread υποχωρεί στις 288 μονάδες.Το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου 2,4% του ελλείμματος για το 2019, το οποίο ήταν και παραμένει το σημείο τριβής μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών, θα εξετάσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλείται κυβερνητική πηγή της Ιταλίας, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να σημάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν και την αποφυγή εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει μια μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 2% με 2,1%.
Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδίδουν και τα ιταλικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα La Repubblica να υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο πως «δεν είναι ουτοπία μια μείωση του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,2% του ΑΕΠ, αναφέροντας πως αυτό θα οδηγούσε σε μια εξοικονόμηση περίπου 3,4 δις ευρώ.
Αυτό κατά το δημοσίευμα σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους πόρους που έχουν προβλεφθεί ήδη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών, βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των Salvini – Di Maio, οι οποίες πάντως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται ή αναιρούνται.
Πάντως σε δηλώσεις στην εφημερίδα Il Messaggero ο Armando Siri, οικονομικός σύμβουλος του Matteo Salvini, υποστήριξε ότι είναι δυνατή μια μικρή τροποποίηση του προϋπολογισμού.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr