Φυσικό Αέριο

Στη short list για ανάληψη λειτουργίας σταθμού LNG στο Κουβέιτ ο ΔΕΣΦΑ - Πρόκειται για έναν από τους μεγαλυτέρους παγκοσμίως

Στη short list για ανάληψη λειτουργίας σταθμού LNG στο Κουβέιτ ο ΔΕΣΦΑ - Πρόκειται για έναν από τους μεγαλυτέρους παγκοσμίως

Εντυπωσιακά τα ποσοτικά του δεδομένα

Τη λειτουργία και συντήρηση ενός νέου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στο Κουβέιτ διεκδικεί ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει προκριθεί στη short list και αναμένει την τελική επιλογή έως το τέλος του έτους.  
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους υπό κατασκευή σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, που προβλέπεται να περιλαμβάνει οκτώ δεξαμενές, δυναμικότητας 225.000 κυβικών μέτρων η κάθε μία.
Το έργο προωθεί η KIPIC, θυγατρική της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Κουβέιτ, η οποία ανέθεσε στην κορεατική Hyundai Engineering την κατασκευή του τερματικού στην περιοχή Al Zour, 90 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Κουβέιτ.
Η αξία του έργου ανέρχεται σε 2,93 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επανεριοποίησης, η οποία θα μπορεί να επεξεργάζεται 3 δις. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως, οκτώ τερματικά LNG, καθώς και λιμενικές εγκαταστάσεις.
Το τερματικό του Al Zour, το οποίο ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία  το 2021.
Ο ΔΕΣΦΑ είχε ανακοινώσει πριν από περίπου ένα χρόνο ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό για την ανάληψη της λειτουργίας και της συντήρησης του σταθμού μαζί με άλλες επτά εταιρίες και οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμπεριληφθεί στη short list.

Αντίπαλος με το νέο του μέτοχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της λειτουργίας και συντήρησης του σταθμού διεκδικούν από κοινού οι ισπανικές Enagas και Reganosa, οι οποίες μάλιστα συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ με διαφορετική κοινοπραξία η κάθε μια.
Η δε Enagas, είναι μεταξύ των κερδισμένων αφού συμμετέχει στην κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam και τη βελγική Fluxys, που πρόκειται να εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή των 535 εκατ. ευρώ του τιμήματος αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου 2018.
Η ΚΙΡΙC αναμένεται να επιλέξει την εταιρία που θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του νέου σταθμού στο Al Zour περί τα τέλη του χρόνου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΔΕΣΦΑ εγκαινίασε στη Ρεβυθούσα την τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου αερίου,  δυναμικού 95 χιλ. κυβικών μέτρων, που αυξάνει τη συνολική χωρητικότητα του τερματικού στα 225 χιλ. κ.μ.
Το έργο που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί προς τα τέλη του επόμενου μήνα, συμπληρώνεται με την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να μπορούν να ελλιμενίζονται μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς LNG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης