Επικαιρότητα

Η Eurobank απορροφά την Grivalia για να ενισχυθεί κεφαλαιακά 900 εκατ - Το Faifax με 32,5% - Μείωση NPEs το 2019 κατά 11 δισ

Η Eurobank απορροφά την Grivalia για να ενισχυθεί κεφαλαιακά 900 εκατ - Το Faifax με 32,5% - Μείωση NPEs το 2019 κατά 11 δισ
O στόχος του deal η μείωση των NPEs
Η Eurobank θα εξαγοράσει δια απορροφήσεως την Grivalia με στόχο να ενισχυθεί κεφαλαιακά κατά 900 εκατ ευρώ  και με στόχο την μείωση των NPEs το 2019 κατά 11 δισ
(upd5)Είναι γεγονός, η Eurobank θα συγχωνεύσει δια απορροφήσεως την Grivalia με στόχο να ενισχυθεί κεφαλαιακά περίπου 900 εκατ ευρώ και οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο πρωί 26 Νοεμβρίου 2018 επιβεβαιώνοντας τις αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.
Μάλιστα εκτάκτως συνεδρίασε στις 25/11 η Εκτελεστική Επιτροπή της Eurobank μετά την αποκάλυψη του bankingnews με τηλεδιάσκεψη καθώς τα περισσότερα στελέχη ήταν ακόμη και εκτός Αθηνών.
O Χρυσικός ο CEO της Eurobank καθώς και άλλα στελέχη θα πάρουν αποζημίωση 12,5 εκατ ευρώ και κατά βάση αφορούν εξάσκηση stock options, ο Χρυσικός θα παραμείνει στην τράπεζα.
Ταυτόχρονα η Eurobank θα προχωρήσει το 2019 σε τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. συν τα 3,5 δισεκ. μείωσης των NPEs που είναι ο στόχος για το 2019 και ουσιαστικά θα αφαιρέσει από τον ισολογισμό της σχεδόν 11 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και ουσιαστικά τέλος του 2019 θα έχει πιάσει τον στόχο του 2021 στα NPEs.
Για να επιτύχει τον στόχο αυτό θα δαπανήσει σχεδόν 1 δισεκ. κεφάλαια αυτά δηλαδή που θα πάρει από την Grivalia....θα τα δαπανήσει για να εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια της.
Γιανα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της η Eurobank χωρίς να ενεργοποιήσει τον νόμο περί DTCs αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης συστήνει μια holding όπου από κάτω θα βρίσκονται η Eurobank και ένα SPV σχήμα όπου θα υπαχθούν μέρος των προβληματικών δανείων.
Η Eurobank απορροφώντας την πρώην θυγατρική της ουσιαστικά ενισχύει τα κεφάλαια της κατά 900 εκατ. και το Fairfax θα βρεθεί στην Eurobank από 17,9% με 32,5%.
Πρόκειται για ένα καλό deal αν και ουσιαστικά το Fairfax ως βασικός μέτοχος κερδίζει περισσότερο από αυτή την στρατηγική κίνηση.
Γιατί;
Γιατί ο χρόνος που επιλέγει το deal της απορρόφησης της Grivalia από την Eurobank επιτρέπει στο Fairfax από 17,9% να βρεθεί στο 32,5% λόγω χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.
Επιλέγει η χρονική στιγμή που συνέφερε το Fairfax ώστε να βρεθεί στην Eurobank με το υψηλότερο δυνατό ποσοστό.
Η Eurobank στο χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στο 1 δισεκ. και η Grivalia έχει δείξει καλή συμπεριφορά στα 730 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα με αυτό το deal κέρδη καταγράφει και η Eurobank αφού με αυτό τον τρόπο αυξάνει τα κεφάλαια της.
Τι σχέση έχουν η Eurobank και η Grivalia;
Η Eurobank είναι μια από τις 4 συστημικές τράπεζες και η Grivalia ήταν στο παρελθόν θυγατρική της τράπεζας έως ότου το Fairfax απέκτησε το 51%.
Η Eurobank ουσιαστικά έχει αποχωρήσει από την Grivalia διατηρώντας ποσοστό κάτω από 5%.
Το κοινό στοιχείο λοιπόν είναι ότι το Fairfax που ελέγχει το 51,4% της Grivalia είναι βασικός μέτοχος και στην Eurobank με 17,9% περίπου, αυτή η παράμετρος ήταν ο καταλύτης για το deal.
Εδώ και κάποιες ημέρες κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Eurobank εξετάζει με κάποια φόρμουλα να απορροφήσει την Grivalia ή assets της Grivalia...την πληροφορία αυτή το bankingnews την έγραψε στις 21 Νοεμβρίου 2018.
Η Grivalia ήταν παλαιά θυγατρική της Eurobank οπότε έχει κάποιο νόημα να υπάρξει αντιστροφή αυτής της κίνησης;
Ναι αλλά γιατί;
Θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο της Πρόοδος μιας εταιρίας που επίσης διαχειριζόταν χαρτοφυλάκια (πριν πολλά χρόνια;)
Τελικώς υιοθετήθηκε το μοντέλο της Μυτιληναίος που απορρόφησε την ΜΕΤΚΑ.
Η Grivalia έχει ακίνητα με εμπορική αξία περίπου 870 εκατ και κεφάλαια 900 εκατ ευρώ.
Το ενεργητικό διαμορφώνεται σε 1,103 δισεκ. έχει 200 εκατ υποχρεώσεις και 29,6 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο του 2018.
Η κεφαλαιοποίηση της Grivalia ανέρχεται στα 730 εκατ ευρώ.
Η Eurobank δεν έχει το ποσό αυτό για να διαθέσει έτσι η Grivalaia θα αποκτηθεί μέσω συγχώνευσης δια απορροφήσεως από την Eurobank.
Ουσιαστικά με την άμεση συμμετοχή του Fairfax ως βασικού μετόχου θα απορροφήσει η Eurobank την Grivalia.
Με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσε το Fairfax να βρεθεί από 17,9% στην Eurobank με 32,5% περίπου.
Ταυτόχρονα η Eurobank μπορεί να «καλλωπίσει» το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της όταν θα πουλάει NPEs.
Επίσης η χρηματιστηριακή αξία της Grivalia είναι στα 730 εκατ έναντι 900 εκατ που είναι τα ίδια κεφάλαια και... η Eurobank θα μπορούσε να καρπωθεί την διαφορά.

Ποιος είναι ο σκοπός του deal;

Το Fairfax μέσω μιας τέτοιας συγχώνευσης θα αποκτήσει το 32,5% της Eurobank και η Eurobank θα αποκτούσε τα 900 εκατ κεφάλαια της Grivalia.
Η Eurobank ενισχύει τα κεφάλαια της σαν να υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα το Fairfax θα αποκτήσει το 32,5% της Grivalia.
Ο σκοπός του deal είναι η Eurobank να βρει κεφάλαια και το Fairfax να αποκτήσει ουσιαστικά καταστατική μειοψηφία της Eurobank κάτω από 33%.
Πρόκειται για ένα deal το οποίο ουσιαστικά αυξάνει τα κεφάλαια της Eurobank και αυξάνει το στρατηγικό ποσοστό του Fairfax στην Eurobank.
Βέβαια η Grivalia δεν είναι κύρια τραπεζική δραστηριότητα αλλά τα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την πώληση NPEs...
Για την μετοχή της Eurobank προφανώς αποτελεί καλό νέο και η μετοχή δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν βρεθεί στο limit up δηλαδή +30%
 
Υποσημείωση

Για την ιστορία η Grivalia πουλήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης (restructuring plan) πριν λίγα χρόνια αλλά τώρα απορροφάται στο πλαίσιο της ανάγκης Eurobank και Fairfax να κερδίσουν...
Ο SSM το έχει εγκρίνει το deal.
Επίσης πληροφορούμαστε ότι ο Χρυσικός ο CEO της Grivalia και άλλα στελέχη θα πάρουν 12,5 εκατ ευρώ αποζημίωση ωστόσο για να είμαστε ακριβείς αφορούν εξάσκηση stock options κυρίως και αποζημίωσης.
Κυρίως όμως είναι εξάσκηση δικαιωμάτων επί μετοχών.
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης