Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Google επενδύει 700 εκατ. δολάρια σε κέντρο δεδομένων της Δανίας, που τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια

Η Google επενδύει 700 εκατ. δολάρια σε κέντρο δεδομένων της Δανίας, που τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια
Η Google θα υπογράψει συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Η Google θα επενδύσει σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια σε ένα κέντρο δεδομένων της Δανίας, το οποίο τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια ενισχύοντας το ενδιαφέρον των εταιρειών που καταναλώνουν ενέργεια για τις Σκανδιναβικές Χώρες.
Η Google δήλωσε επίσης ότι θα υπογράψει μια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το νέο κέντρο δεδομένων της Δανίας για να διασφαλίσει ότι θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες μπορούν να παράγουν,  σε σχετικά χαμηλές τιμές, ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια και ο αιολική, υπήρξαν μαγνήτης για τις βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αλλά πλέον προσελκύουν και κέντρα δεδομένων.
Η ετήσια επένδυση σε κέντρα δεδομένων της Σκανδιναβίας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,57 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2025, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε το Σκανδιναβικό Συμβούλιο Υπουργών.
Μεγάλες εταιρείες έσπευσαν να εξασφαλίσουν φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια για να διαχειριστούν το κόστος και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους μέσω εταιρικών PPA που επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η Google, που ανήκει στην Alphabet Inc, το Facebook και η Microsoft να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς ενέργειας.
Οι σκανδιναβικές χώρες ανταγωνίζονται για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τις πιο εδραιωμένες αγορές «FLAP-D», αρκτικόλεξο για τις πόλεις Φρανκφούρτη – Λονδίνο – Άμστερνταμ – Παρίσι - Δουβλίνο.
Ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να θεωρούνται ως λιγότερο συνδεδεμένες από αυτές τις αγορές, η περιοχή είναι πιθανό να κερδίσει μερίδιο αγοράς, ανέφερε η μελέτη του Συμβουλίου των Υπουργών.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια της περιοχής και στην πολιτική σταθερότητα, ενώ η προγραμματισμένη εγκατάσταση σημαντικών οπτικών ινών στη Βόρεια Αμερική και την Ασία θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα.
Η Google ανακοίνωσε επίσης ότι αξιολογεί επενδύσεις σε διάφορα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ξηρά και στην ανοικτή θάλασσα στη Δανία.
Τον Σεπτέμβριο, η Google υπέγραψε 10ετή συμφωνία για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τρία νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζονται στη Φινλανδία και θα τροφοδοτούν ένα από τα κέντρα δεδομένων της.
Πέρυσι, ο αριθμός των νέων εταιρικών PPA, κυρίως αιολικών και ηλιακών, έφθασε σε ρεκόρ με πάνω από 5 gigawatt, σχεδόν στο ένα τρίτο του επιπέδου του 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το νέο κέντρο δεδομένων της μικρής πόλης Fredericia θα κοστίσει 4,5 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (689 εκατομμύρια δολάρια) και θα απασχολήσει 150 έως 200 υπαλλήλους μόλις ολοκληρωθεί το 2021, σύμφωνα με τα σχέδια.
Εκτός από το Fredericia, η Google αγόρασε άλλο οικόπεδο πέρυσι στη Aabenraa της Δανίας, δίπλα σε ένα προγραμματισμένο κέντρο δεδομένων της Apple Inc. Το Facebook έχει σχεδιάσει επίσης ένα κέντρο δεδομένων στη Δανία.
Η Δανία φιλοξενεί ένα μεγάλο «κομμάτι» του τομέα αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή στροβίλων Vestas Wind Systems και του υπεράκτιου κατασκευαστή αιολικού πάρκου Orsted

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης