Φυσικό Αέριο

Γιατί τραβούν την ανηφόρα οι τιμές του φυσικού αερίου – Κίνδυνος για έλλειψη LNG από το 2022

Γιατί τραβούν την ανηφόρα οι τιμές του φυσικού αερίου – Κίνδυνος για έλλειψη LNG από το 2022

Οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν, ιδίως τώρα που ξεκινά η χειμερινή περίοδος που εμφανίζει παραδοσιακά την υψηλότερη ζήτηση

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου στα περισσότερα hub όπου διαπραγματεύονται, σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Στις ΗΠΑ, μέσα στο 30ημερο που έληξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές του αερίου σημείωσαν αύξηση πάνω από 30%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών και όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές η ανοδική τάση μάλλον θα συνεχιστεί, αφού τώρα ξεκινά ο χειμώνας, η σαιζόν με την παραδοσιακά υψηλότερη ζήτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, τα συμβόλαια για τις παραδόσεις Δεκεμβρίου έφθασαν στα 4,837 δολάρια ανά εκατ. BTU, στην υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στο ΝΥΜΕΧ (Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης) από τις 26 Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, + 18%, που έχει καταγραφεί εδώ και 14 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Marketwatch.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΝΥΜΕΧ την ίδια χρονική περίοδο οι τιμές του πετρελαίου αναφοράς West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 14%. 
Σύμφωνα με αναλυτές η απόκλιση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένοι από τους traders, που έχασαν από το πετρέλαιο έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο για να περιορίσουν τις ζημιές τους.
Εξάλλου η αγορά του φυσικού αερίου είναι μικρή και όταν μία ομάδα νέων παικτών εισέρχεται για να αποκομίσει κέρδη, τότε σχετικά εύκολα ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Μειωμένα τα αποθέματα

Πέρα από την εξήγηση αυτή όμως, οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να δείχνουν ότι το ράλυ του φυσικού αερίου έχει αποκτήσει τη δική του δυναμική.
Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό, όπως η μείωση των αποθεμάτων, οι χαμηλές τιμές κατά τα προηγούμενα χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι επενδύσεις εξόρυξης και παραγωγής, και βέβαια οι καιρικές συνθήκες.
Στις ΗΠΑ η αγορά εισήλθε στη χειμερινή περίοδο με αποθέματα κατά 600 δις κυβικά πόδια αερίου κάτω από το φυσιολογικό.
Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.
Το άλλο μεγάλο παράδοξο είναι ότι η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων συμπίπτει μα την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ, η παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα  θα φθάσει κατά μέσον όρο τα 83,2 δις. κυβικά πόδια την ημέρα το 2018, υψηλότερη κατά  8,5 δις. κυβικά πόδια την ημέρα σε σχέση με το 2017.
Μακροπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ θα βοηθήσει ως το τέλος της χειμερινής περιόδου στην αναπλήρωση των αποθεμάτων, άμεσα όμως, δηλαδή την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν έχει επίπτωση στα αποθέματα.

Πρόβλεψη για έλλειμμα LNG

Εν τω μεταξύ το φως της δημοσιότητας βλέπουν reports που εκτιμούν ότι από τις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας, κατά το 2022, μπορεί να εμφανιστεί παγκόσμιο έλλειμμα υγροποιημένου αερίου (LNG) λόγω της μεγάλης ζήτησης από την Ασία.
Εκτιμάται ότι οι ασιατικές αγορές θα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της παγκόσμιας ζήτησης LNG τα επόμενα χρόνια και δεν αποκλείεται η αυξανόμενη ασιατική ζήτηση να οδηγήσει την παγκόσμια αγορά σε έλλειμμα κατά την περίοδο 2022 - 2025.
Eν τω μεταξύ τα νέα projects που έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν παγκοσμίως κατά την περίοδο 2016 - 2019 δεν αναμένεται να έχουν ουσιώδη επίπτωση στην αγορά LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης