Χρηματιστήριο & Αγορές

Στην «σκιά» των αμερικανικών πιέσεων παραμένει το πετρέλαιο – Απώλειες πάνω από 1% στις τιμές

Στην «σκιά» των αμερικανικών πιέσεων παραμένει το πετρέλαιο –  Απώλειες πάνω από 1% στις τιμές

Στις 6 Δεκεμβρίου η συνάντηση του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη 22/11/2018 μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια παγκόσμια υπερπροσφορά, αλλά ο ΟΠΕΚ μιλά για περιορισμένες απώλειες στην παραγωγή.
Ο δείκτης αναφοράς του Brent υποχώρησε 23 σεντς στα 63,25 δολ. το βαρέλι στις12:12 GMT ενώ είχε υποχωρήσει ήδη πάνω από $ 1 στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές.
Το αμερικανικό WTI είχε χάσει περισσότερο από ένα δολάριο πριν από τη υποχώρηση των 39 σεντς στα 54,24 δολάρια.
Περί τις 23:06 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού διαπραγματευόταν στα 53,85 δολάρια το βαρέλι με πτώση 1,43% και το brent υποχωρούσε 1,51% στα 62,52 δολάρια το βαρέλι.
Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια σε 446,91 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέμεινε επίσης σε ρεκόρ 11,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd),  σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο Tamas Varga, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρίας PVM, δήλωσε ότι η τάση της αγοράς ήταν ακόμα μέτρια. "Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο, θα προχωρήσει σε μείωση και αν ναι, πόσο;" είπε.
Η οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου ανησυχεί για την εμφάνιση μιας υπερπροσφοράς που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις τιμές. Όμως, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του OPEC  η Σαουδική Αραβία βρίσκεται επίσης υπό την πίεση των ΗΠΑ για να αποτρέψει και πάλι την άνοδο των τιμών.
"Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται. Υπέροχα! Όπως μια μεγάλη φορολογική περικοπή για την Αμερική και τον κόσμο. Απολαύστε! ... Ευχαριστώ   Σαουδική Αραβία, αλλά ας πάμε και χαμηλότερα! " έγραψε ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σε tweet την Τετάρτη.
Η αγορά πετρελαίου έχει επίσης περιοριστεί από τις αδύναμες αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ενόψει των αυξανόμενων επιτοκίων των ΗΠΑ και των εμπορικών εντάσεων.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι υποτονική  μέχρι τη Δευτέρα λόγω του εορτασμού των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη.
Περισσότερο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να κατευθυνθεί προς την αγορά, καθώς οι αγωγοί των ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την ικανότητα μεταφοράς του επιπλέον αργού.
Για να αντιμετωπίσει την αύξηση του εφοδιασμού, ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής σε συνάντησή του στις 6 Δεκεμβρίου, αν και το Ιράν αναμένεται να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εθελοντική μείωση. Η Ρωσία, σύμμαχος του ΟΠΕΚ, δεν έδωσε καμία ‘ενδειξη σημάδι ότι θα συμμετείχε σε οποιαδήποτε περικοπή.
"Ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει εκ νέου σε περικοπή της παραγωγής, η ανησυχία είναι ότι δεν θα είναι σε θέση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία", δήλωσε ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στην Rivkin Securities της Αυστραλίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης