Περιβάλλον

ΟΗΕ: Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2017

ΟΗΕ: Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2017
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα αυξήθηκαν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα (22/11) ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα χρονικά περιθώρια για δράση στενεύουν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2017 ανήλθε στα 405,5 μέρη ανά εκατομμύριο, έναντι 403,3 μερών το 2016 και 400,1 μερών το 2015.
«Χωρίς ραγδαίες περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και λοιπών αερίων θερμοκηπίου, η κλιμματική αλλαγή θα έχει όλο και πιο καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη ζωή στη Γη», σχολίασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Petteri Taalas, μετά τη δημοσίευση της έκθεσεης, προσθέτοντας ότι «το παράθυρο της ευκαιρίας για δράση είναι σχεδόν κλειστό».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «την τελευταία φορά που η Γη είχε μία συγκρίσιμη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ήταν πριν από 3-5 εκατ. χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν θερμότερη κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου».
Εκτός του διοξειδίου του άνθρακα, ο Οργανισμός του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των επιπέδων μεθανίου, οξειδίου του αζώτου και ενός άλλου αερίου που καταστρέφει το όζον και που είναι γνωστό ως CFC-11.
Σημειώνεται ότι οι ερευνητές διαθέτουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα ποσοστά συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες ξεπερνούν τα 800 χιλ. χρόνια, χρησιμοποιώντας φυσαλίδες αέρα που διατηρούνται σε πάγο σε μέρη όπως η Γροιλανδία και η Ανταρκτική.
Ωστόσο, μελετώντας απολιθωμένα υλικά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός διαθέτει προκαταρκτικές εκτιμήσεις σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες φτάνουν ακόμα και τα πέντε εκατομμύρια χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης