Πετρέλαιο

Μήνυμα των ΗΠΑ από την Αίγυπτο για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα των ΗΠΑ από την Αίγυπτο για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ερωτηθείς για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα δικαιώματα της Κύπρου στην ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι ο πλούτος των φυσικών πόρων πρέπει να κατανέμεται εξίσου»
Για τον σκοπό της περιοδείας του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις απειλές της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε σε συνέντευξή του στην Daily News Egypt ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φανόν.
«Η επίσκεψή μου στο Κάιρο αποτελεί μέρος περιφερειακού ταξιδιού που περιλαμβάνει το Ισραήλ καθώς και την Κύπρο. Η εντύπωσή μου είναι ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους όρους των επενδύσεων για να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν εδώ», δήλωσε αρχικά.
«Αυτό που βλέπουμε είναι οι διασυνδέσεις που συμβαίνουν μεταξύ των τριών χωρών που είναι πραγματικά γεγονότα. Πιστεύουμε ότι οι κοινές συζητήσεις σχετικά με τις ανακαλύψεις αερίου θα επιτρέψουν στις τρεις χώρες να είναι νικήτριες».
Ερωτηθείς για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα δικαιώματα της Κύπρου στην ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι ο πλούτος των φυσικών πόρων πρέπει να κατανέμεται εξίσου», προσθέτοντας «Πιστεύουμε, επίσης, ότι οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δράσης είναι ακατάλληλη για την ειρηνική εμπορική ανάπτυξη αυτών των πόρων».
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την Αίγυπτο κομβική για όλες τις ανακαλύψεις της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Αίγυπτος έχει την εγχώρια ζήτηση, αναπτύσσει την υπάρχουσα υποδομή της και το βλέπουμε ως θετική εξέλιξη, καθώς και τη θετική συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο. Αυτή η τριπλή συνεργασία εξυπηρετεί την ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία στοχεύει στην ενεργειακή διαφοροποίηση».
Κληθείς να σχολιάσει πώς βλέπει το μέλλον της περιοχής τα επόμενα πέντε χρόνια, απάντησε πως υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των χωρών, που θα μπορούσε να αλλάξει θετικά τις σχέσεις σε άλλες περιοχές προς ένα είδος συμφωνίας, ακόμη και αν υπάρχουν άλλες πολιτικές εντάσεις.
«Πιστεύω ότι υπάρχει κοινή κατανόηση της ανάπτυξης της περιοχής, καθώς οι λαοί της περιοχής επιθυμούν λογικές και προσιτές τιμές ενέργειας».
Επιπλέον, επεσήμανε πως οι ΗΠΑ δεν καθοδηγούν αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή εξαιτίας κάποιων πολιτικών λόγων. «Μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να επενδύσουν. Οι εταιρείες δίνουν την καλύτερη ευκαιρία να επενδύσουν σε ένα ελκυστικό επενδυτικό κλίμα. Δεν βρισκόμαστε σε μια επενδυτική κούρσα με καμία από τις άλλες εθνικότητες», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης