Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Irit Ben-Abba (πρέσβης Ισραήλ): Στην τελική ευθεία ο EastMed - Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Irit Ben-Abba (πρέσβης Ισραήλ): Στην τελική ευθεία ο EastMed - Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector η πρέσβης του Ισραήλ επισημαίνει πως «δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα θέλαμε αλλά είμαι σίγουρη πως τώρα που λίγο-πολύ υπάρχει συμφωνία για τον EastΜed, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο αυτό πρότζεκτ"

Ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναζητώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες, επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες, λέει η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα,  Irit Ben-Abba, επισημαίνοντας πως η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι ένας από τους εν δυνάμει τομείς συνεργασίας.
«Είμαι αρκετά αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Κι επίσης οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες είναι αρκετά αισιόδοξοι και βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν και να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες εδώ. Είναι ακόμα λίγο δύσκολο αλλά είμαι σίγουρη πως στο άμεσο μέλλον θα βρούμε τον σωστό τρόπο για να γίνει αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Μιλώ για επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία, σε γεωργικά πρότζεκτ, υπάρχει ενδιαφέρον από ισραηλινές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της (βιομηχανικής) κάνναβης να έρθουν και να επενδύσουν σε αγροτικές περιοχές εδώ στην Ελλάδα, καθώς εμάς μας λείπει η γη και το νερό κι εδώ υπάρχει πολλή γη και νερό», τονίζει η κ.  Irit Ben-Abba, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit 2018».
«Μπορούμε να φέρουμε την τεχνολογία, να συνεργαστούμε φυσικά με Έλληνες αγρότες και να δημιουργήσουμε ένα νέο εξαγωγικό τομέα για την Ελλάδα, καλλιεργώντας εδώ την κάνναβη και εξάγοντάς την στο εξωτερικό.
Τώρα υπάρχει εδώ η σχετική νομοθεσία και είναι η κατάλληλη ώρα για να γίνει αυτό.
Κι αυτός είναι μόνον ένας νέος τομέας πιθανής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ», προσθέτει.

Καταφέραμε πολλά στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η Ισραηλινή πρέσβης τονίζει ότι «σε λιγότερο από τρία χρόνια καταφέραμε πάρα πολλά» και δηλώνει πεπεισμένη ότι «θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και να εμβαθύνουμε σε ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής».
«Καθιερώσαμε την τριμερή (συνεργασία) πριν από μόλις μια τριετία και μέχρι στιγμής είχαμε τέσσερις υψηλόβαθμες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών και πολλές άλλες συναντήσεις των ομάδων εργασίας.
Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό.
Δείχνει ότι περιμέναμε αυτή την ευκαιρία να συνεργαστούμε», σημειώνει, εξηγώντας πως υπάρχουν πολλοί τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στην τελική ευθεία η συμφωνία για EastMed

«Η ενέργεια ήταν ο πυρήνας (της τριμερούς συνεργασίας).
Ξεκινήσαμε από την ενέργεια αλλά επεκτάθηκε (η συνεργασία) σε πολλούς άλλους τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος και για τις τρεις χώρες. Η ενέργεια παραμένει το μεγάλο πρότζεκτ θα μπορούσαμε να πούμε», λέει χαρακτηριστικά η Ισραηλινή πρέσβης.
Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε επιτέλους να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, που περιλαμβάνει επίσης και την Ιταλία, για τον αγωγό EastMed», εξηγώντας ότι το κείμενο είναι έτοιμο κι αυτά είναι «καλά νέα».
«Από την προηγούμενη εβδομάδα το κείμενο είναι έτοιμο και τώρα βρίσκεται στην Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, για την τελική έγκριση και θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς, ευελπιστούμε πολύ σύντομα.
Επίκειται μια νέα σύνοδος στις 20 Δεκεμβρίου, στο Ισραήλ, κι ελπίζουμε πως θα υπογραφεί εκεί.
Αν όχι, τουλάχιστον είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι θα υπάρξει κάποια διακήρυξη από τους υπουργούς ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό, στρατηγικό πρότζεκτ μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η ουσία είναι η εξαγωγή αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη», τονίζει η κ.  Irit Ben-Abba.
Αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, επισημαίνει πως «δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα θέλαμε αλλά είμαι σίγουρη πως τώρα που λίγο-πολύ υπάρχει συμφωνία για τον EastΜed, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο αυτό πρότζεκτ.
Το όριο είναι ο ουρανός.
Όταν υπάρχει βούληση βρίσκεται και ο τρόπος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης