Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κομισιόν: Ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό 2019 - Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Κατατέθηκε στη Βουλή

Κομισιόν: Ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό 2019 - Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις - Κατατέθηκε στη Βουλή
Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους, αναφέρει η Κομισιόν
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτός.
Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.
Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.
Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, προς συζήτηση στη Βουλή τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2019.
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.
Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην Κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:
•    Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
•    Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ. Eίναι μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η υιοθέτηση των ανωτέρω θετικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων γίνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των αντίστοιχων εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Σχέδιο Προϋπολογισμού 2019

Moscovici: Ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί στην Ελλάδα - Τηρούνται οι δεσμεύσεις

Την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα εγκρίνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, λίγα λεπτά μετά την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
«Ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί, για τη μείωση συντάξεων.
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Πιστεύω ότι το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα δεχτεί αυτή την απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Moscovici επεσήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις.
«Το πολιτικό μάθημα είναι ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων και οι αποφάσεις μας αποφέρουν καρπούς και ως προς τα μεγέθη αλλά και από άποψης κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επόμενους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης συνεχάρη στην εισαγωγική του ομιλία την Ελλάδα για τον πρώτο προϋπολογισμό που υπέβαλε μετά τα μνημόνια τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

Nωρίτερα:

Έντονα προεκλογικός, ο προϋπολογισμός του 2019 - Παροχές 920 εκατ. σε φορολογούμενους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2019, από 4% του ΑΕΠ και 2% που είναι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2018, στοχεύει ο νέος προϋπολογισμός, ο τελευταίος που καταθέτει η σημερινή κυβέρνηση.
Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος, μετά τα μνημόνια, που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές και για το λόγο αυτό δεν ενσωματώνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής αλλά παροχές και ελαφρύνσεις 920 εκατ. ευρώ σε φορολογούμενους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής στη βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού που έχουν στόχο την τόνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Ομως, το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά, μεταφέροντας περισσότερο νερό στον μύλο της ανάπτυξης, είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.
Αυτό έχει αποτέλεσμα περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι να διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, καθώς αν εφαρμόζονταν οι περικοπές, θα έχαναν έως και 18% από την κύρια σύνταξή τους - ορισμένοι και από την επικουρική.
Από την επαναδιαπραγμάτευση και την απόσυρση του μέτρου, το όφελος για αρκετές κατηγορίες ενδεχομένως να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα, μέρος του οποίου θα γίνει δαπάνη που θα ενσωματωθεί στην κυκλική ροή του χρήματος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων που είχαν αρχικά αποφασιστεί για κάθε ένα από τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, μειωμένοι κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ βγήκαν από αυτές τις διαπραγματεύσεις και οι πόροι του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Το ψαλίδι στα κονδύλια του ΠΔΕ ήταν μονόδρομος για το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η δεύτερη εκδοχή του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019 με παράλληλη εφαρμογή του πακέτου της Θεσσαλονίκης.

Στο πακέτο των θετικών μέτρων που θα υλοποιηθούν το 2019 περιλαμβάνονται:

1.Μείωση του του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%.
2.Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους
3.Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή).
4. Μείωση με ρυθμό 1% ετησίως, από το 2019 ως το 2022, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.
5.Μείωση του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%).
6. Κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του 2018 ξεκλειδώνει ένα από τα μεγαλύτερα μερίσματα, άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν φέτος ως αποτέλεσμα του νέου ρεκόρ που θα σημειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.
Εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 4,5% του ΑΕΠ ή στο 4% μετά την αφαίρεση του ποσού που θα διατεθεί φέτος για κοινωνικό μέρισμα.
Εκτιμάται ότι ένα ποσό κοντά στα 300 εκατ. ευρώ θα διατηρηθεί ως μαξιλάρι ασφαλείας καθώς το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα ανακοινωθεί από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο.
Παράλληλα σήμερα (21/11) αναμένεται μπαράζ εκθέσεων, θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων αλλά και προειδοποιήσεων για τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας.
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τόσο την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και την έκθεση αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση -μετά την κίτρινη κάρτα, λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης και μη εξόφλησης των εσωτερικών της ληξιπρόθεσμων χρεών, που θα βγάζει στην Αθήνα η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών- χάνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται και η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των νεότερων εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για τις εξελίξεις στα κράτη μέλη του.

Πηγή:www.bankignews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης