Ενέργεια

Κομισιόν: Βελτιώνεται η οικονομική θέση της ΔΕΗ - Σκληρότερα μέτρα προς τους κακοπληρωτές

Κομισιόν: Βελτιώνεται η οικονομική θέση της ΔΕΗ - Σκληρότερα μέτρα προς τους κακοπληρωτές
Σύμφωνα με την έκθεση η πώληση των λιγνιτικών μονάδων προχωρεί με βάση το χρονοδιάγραμμα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα με επίκεντρο το άνοιγμα στον ανταγωνισμό, τη σύνδεση με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίαςκαι την προσαρμογή στο Target Model εντός του 2019.
Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην εξαμηνιαία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που εκδόθηκε παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με αυτή ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να είναι περιορισμένος στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ να κατέχει δεσπόζουσα θέση αφού ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία του μεριδίου τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ καθιστούν δύσκολη την πραγματοποίηση επενδύσεων όπως επίσης τη μείωση της εξάρτησης της από το λιγνίτη.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση η συμφωνηθείσα εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προχωρά λίγο – πολύ με βάση το χρονοδιάγραμμα.
 Η έκθεση χαρακτηρίζει την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων βασικό βήμα στη διαδικασία ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού.  
Επιπλέον, γίνεται λόγος για την οικονομική θέση της ΔΕΗ: «Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της ΔEH, μέσω προσπαθειών αντιμετώπισης του μεγάλου ποσού καθυστερούμενων οφειλών όσον αφορά τους λογαριασμούς των τελικών πελατών».
Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν συνιστά τη λήψη μέτρων απέναντι στους εγχώριους πελάτες που αλλάζουν προμηθευτή και τους εμπορικούς πελάτες που κηρύττουν πτώχευση.
Επίσης προτρέπει τη ΔEH «να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι τρέχουσες προσπάθειες που φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα, όπως η αποστολή μαζικών ειδοποιητηρίων που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι σε πελάτες με συνολικά χρέη άνω των 500 εκατ. ευρώ έχοντας αφήσει απλήρωτους πάνω από δύο διαδοχικούς λογαριασμούς».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης