Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Εγκρίθηκε χωρίς δεσμεύσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής από την Shell

ΔΕΠΑ: Εγκρίθηκε χωρίς δεσμεύσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής από την Shell
Η εξέλιξη θετική για τις ιδιωτικοποίησεις
Εγκρίθηκε χωρίς δεσμεύσεις από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά από την ΔΕΠΑ του 49% της EΠΑ Αττικής που κατείχε η Shell.
H απόφαση αναμενόταν από την περασμένη Τετάρτη όμως μετατέθηκε χρονικά δύο φορές και τελικά ελήφθη σήμερα στις 21/11/2018.
Ξεκαθαρίζει μια εκκρεμότητα για την ΔΕΠΑ που της επιτρέπει να περάσει στην επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης, προικοδοτημένη με το δίκτυο.
Το ενδιαφέρον των ελληνικών ομίλων αναμένεται ισχυρό.

Η απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ με πωλητή την Shell, ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού μας" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης.
"Η βασική ιδέα, υπενθυμίζω, είναι να διασπαστεί η εταιρεία σε δύο κομμάτια, με το πλειοψηφικό μερίδιο στο εμπορικό κομμάτι να πωλείται σε στρατηγικό επενδυτή και το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρή παρουσία στο δίκτυο διανομής.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο θα γίνει η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας) θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15μερο του Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ως εξής:

Έγκριση συγκέντρωσης σύμφωνα με το Ν. 3959/2011 που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» επί των εταιριών με τις επωνυμίες «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα τη συμβατότητα της από 16.07.2018 γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου (μετατροπή από κοινό έλεγχο σε αποκλειστικό) από την εταιρία ΔΕΠΑ επί των εταιριών (α) ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, και (β) ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ. Ειδικότερα, η ΕΑ έκρινε, κατ’ άρθρο 8 παρ. 4-6 του Ν. 3959/2011, ότι η εν ΛΌΓΩ γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, εντούτοις δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Τις προηγούμενες ημέρες το Worldenergynews.gr έγραφε:

Με την παρουσία και εκπροσώπων της Motor Oil, που όπως είναι ήδη γνωστό κατέθεσε υπόμνημα αντιρρήσεων, συζητείται σήμερα (13/11) στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ Αττικής που κατέχει η Shell.
H Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει εισηγηθεί την έγκριση της συγκέντρωσης που προκύπτει από την συμφωνία ΔΕΠΑ - Shell στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου θα παραβρεθούν με τους νομικούς τους συμβούλους εκπρόσωποι της Μotor Oil για να στηρίξουν το Υπόμνημα αντιρρήσεων που έχει καταθέσει ο πετρελαϊκός όμιλος, ο οποίος βλέπει στρατηγικά την λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Εφόσον υπάρξει έγκριση της συναλλαγής ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ που στηρίζεται στο σπάσιμο της εταιρίας σε Εμπορία και Υποδομές και εν συνεχεία τη διάθεση ποσοστού 50,1% της Εμπορίας σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το σενάριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να προκρίνεται σε σχέση με τον τρόπο που θα σπάσει η εταιρία, προβλέπει την απόσχιση του τομέα των Υποδομών και την προσάρτησή του στη ΔΕΔΑ, 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ που ελέγχει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη επικράτεια πλην των περιοχών Θεσσαλονίκης και Αττικής, που ελέγχονται αντίστοιχα από την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑ Αττικής.
Στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης η ΔΕΠΑ συμμετέχει με ποσοστό 51% και στην ΕΔΑ Αττικής μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς του ποσοστού της Shell, το 100%.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης