Επικαιρότητα

Η λύση κρατικών cocos 5-6 δισ θα εκτόξευε στο 85% τις προβλέψεις στις ελληνικές τράπεζες

tags :
Η λύση κρατικών cocos 5-6 δισ θα εκτόξευε στο 85% τις προβλέψεις στις ελληνικές τράπεζες
Με τα Cocos το ελληνικό δημόσιο θα έχει μια πιθανότητα να πάρει σε 5 χρόνια πίσω τα λεφτά του και θα τα πάρει γιατί οι τράπεζες θα έχουν εξυγιανθεί
Ποια είναι η καλύτερη λύση από την οποία και τα NPEs θα αντιμετωπιστούν και οι τράπεζες θα εξυγιανθούν και το κράτος δεν θα χάσει κεφάλαια; 
Η λύση είναι να εκδοθούν Cocos μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές 5-6 δισεκ. ευρώ με κρατικά κεφάλαια από το απόθεμα ασφαλείας των 30 δισεκ. ευρώ.

Οι 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία η κάθε μία περίπου 1 ή κάτω από 1 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank έφθασε ενδοσυνεδριακά 950 εκατ για να επανέλθει στα 1,03 δισεκ. η Πειραιώς 423 εκατ και η Εθνική 955 εκατ. (ημερομηνία 19/11/2018)
Ουσιαστικά οι 3 από τις 4 τράπεζες έχουν χάσει έως το 84% της αξίας που είχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.
Μάλιστα δύο τράπεζες η Πειραιώς και η Εθνική σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά απόρροια της διάχυτης ανησυχίας της αγοράς.
Τι πρέπει να συμβεί;
Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Μια λύση θα ήταν – σίγουρα όχι η καλύτερη – και οι 4 τράπεζες να εκδώσουν Cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομολόγα σε μετοχές από 1 έως 2 δισεκ. τα οποία θα καλύψει το κράτος από το απόθεμα των 30 δισεκ. ευρώ που διαθέτει στο capital buffer.
Προφανώς θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια με ότι συνεπάγεται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Οι τράπεζες θέλουν να κάνουν και άλλες μειώσεις προσωπικού οπότε θα τους δοθεί η ευκαιρία…
Προφανώς και θα χρειαστεί κάποιου είδους AQRs δηλαδή έλεγχος της ποιότητας ενεργητικού ώστε ριζικά οι τράπεζες να εξυγιανθούν. Επειδή είναι κεφαλαιακά επαρκείς δεν ενεργοποιείται το bail in.
Οι τράπεζες θα αντλήσουν 5-6 δισεκ. κεφάλαια τα οποία αμέσως θα χρησιμοποιήσουν για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
Να σημειωθεί ότι με 5-6 δισεκ. cocos οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου οπότε οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution – απίσχναση θα έχουν έως 5 χρόνια για να ξεπληρώσουν τα cocos τα ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές.
Θα πάρουν πρόσθετες προβλέψεις ή θα πωλήσουν με ζημίες προβληματικά δάνεια και όλα αυτά εμπροσθοβαρώς.
Προτιμότερο θα ήταν να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις ώστε το coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης προβληματικών ανοιγμάτων με προβλέψεις αντί 53% να διαμορφωθεί στο 80% ή ακόμη και 85% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση όλα τα προβληματικά δάνεια που θα πωληθούν στο μέλλον θα πωληθούν με κέρδος το οποίο θα καταγραφεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η εξυγίανση θα είναι απτή, σαφής, καθαρή, χωρίς SPV, χωρίς αέρα κοπανιστό με το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, χωρίς ομόλογα και χωρίς μεταβιβάσεις NPEs που θα ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο.
Στην πρόταση της ΤτΕ κανείς δεν έχει αναφέρει το αποτέλεσμα, ότι το ελληνικό δημόσιο θα υποστεί μεγάλη ζημία.
Μέχρι τώρα έχει αποσιωπηθεί.
Θα ήταν μέγα λάθος.
Με τα Cocos το ελληνικό δημόσιο θα έχει μια πιθανότητα να πάρει σε 5 χρόνια πίσω τα λεφτά του και θα τα πάρει γιατί οι τράπεζες θα έχουν εξυγιανθεί.
Τα Cocos είναι ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές, φέρουν επιτόκιο και συνήθως έχουν 5ετή διάρκεια δηλαδή έως το 2023 πολύς χρόνος για να αποπληρωθούν.
Οι τράπεζες καθαρίζουν με άνεση εμπροσθοβαρώς και η αγορά θα γνωρίζει ότι λόγω των υψηλότατων προβλέψεων οι τράπεζες σε όποια τιμή και να πωλήσουν θα κερδίσουν.

Η λύση αυτή ίσως είναι η καλύτερη για το τραπεζικό σύστημα αλλά επειδή θα πρέπει να δοθούν κρατικά κεφάλαια δεν είναι βέβαιο ότι είναι έτοιμο το σύστημα για μια τέτοια υπέρβαση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης