Μετά τη Χαλυβουργική, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα και στη ΛΑΡΚΟ – Αποφασισμένη να «πιέσει» τους μεγάλους οφειλέτες της

Μετά τη Χαλυβουργική, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα και στη ΛΑΡΚΟ – Αποφασισμένη να «πιέσει» τους μεγάλους οφειλέτες της

Οι διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η ΛΑΡΚΟ οφείλει στη ΔΕΗ το ποσό των 285 εκατ. ευρώ 

Να διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα οφειλόμενα από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έχει αποφασίσει η ΔΕΗ, η οποία «κατεβάζει το διακόπτη» μετά τη Χαλυβουργική και στη ΛΑΡΚΟ για οφειλές ύψους 285 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα προχωρεί σε όλες τις νομικές κινήσεις που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει ότι πράγματι θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση της Χαλυβουργικής από τον ΑΔΜΗΕ και βεβαίως ότι το ίδιο θα γίνει με όλους του μεγάλους καταναλωτές που δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του World Energy News, η ΔΕΗ ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης και της ΛΑΡΚΟ στέλνοντας στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης των μετρητών φορτίου.
Εντός των επομένων ημερών (ίσως και σήμερα 20/11) πρόκειται να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση που είναι η δήλωση άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει εντός δεκαημέρου από την πρώτη επιστολή και πλέον θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης.    
Βεβαίως, στην περίπτωση της Χαλυβουργικής, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έστειλε στον ΑΔΜΗΕ την εντολή απενεργοποίησης των μετρητών στις 2 Οκτωβρίου και την δήλωση άρσης εκπροσώπησης στις 16 Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα - ένα μήνα αργότερα δηλαδή - ο Διαχειριστής δεν έχει «κατεβάσει» τους διακόπτες.
Η στάση αυτή του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.
Πολύ περισσότερο που ο Διαχειριστής με επιστολή του προς τη Χαλυβουργική στις 16 Οκτωβρίου έθετε προθεσμία την 19η του ίδιου μήνα για να προχωρήσει στη διακοπή της τροφοδοσίας.
Κίνηση στην οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμη. 
Από την πλευρά της η Χαλυβουργική ζήτησε παράταση τριών μηνών  επικαλούμενη διαπραγματεύσεις της με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται από την εταιρία όλα τα τελευταία χρόνια που υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου για να λαμβάνει παρατάσεις χωρίς να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε τις διαδικασίες αυτής της τελευταίας φάσης ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο.

Αποστασιοποίηση από ΥΠΕΝ και ΡΑΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις της ΔΕΗ τόσο στην περίπτωση της Χαλυβουργικής όσο και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ συνοδεύονται από εξώδικα τόσο προς τις εταιρίες, όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ με κοινοποίηση στη ΡΑΕ, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμία θέση επί του θέματος. 
Στο θέμα δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύκλοι του οποίου διαψεύδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σταθάκης συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και εκπρόσωποι των εργαζομένων της Χαλυβουργικής. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταθάκης θα τοποθετηθεί επί του θέματος σήμερα (20/11) κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.
Το σύνολο των οφειλών των μεγάλων βιομηχανιών προς τη ΔΕΗ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 ανέρχονταν σε 378 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 285 εκατ. ευρώ αφορούν την ΛΑΡΚΟ και τα 31,4 εκατ. ευρώ τη Χαλυβουργική.
Μάλιστα η ΛΑΡΚΟ έχει υπογράψει ειδική σύμβαση με τη ΔΕΗ, η οποία της παρέχει πολύ φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας υπό συγκεκριμένους όρους που περιλαμβάνουν και την αποπληρωμή μέρους της σωρευμένης οφειλής.
Ωστόσο η εταιρία που ελέγχεται από το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ δεν τηρεί ούτε αυτή την εξαιρετικά ευνοϊκή σύμβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης