Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Από μετάθεση σε μετάθεση η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Στα μέσα του 2020 την τοποθετεί ο Σ. Πιτσιόρλας

Από μετάθεση σε μετάθεση η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Στα μέσα του 2020 την τοποθετεί ο Σ. Πιτσιόρλας

Πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας να επιλυθεί το ζήτημα των νέων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία

Περί τα μέσα του 2020 τοποθέτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας τη πλήρη λειτουργία του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέσω του οποίου οι βιομηχανίες θα μπορούν να συνάπτουν διμερή συμβόλαια προμήθειας ρεύματος με τους παραγωγούς εξασφαλίζοντας μειωμένο και ενεργειακό κόστος.
Είναι γνωστό ότι η πλήρης εφαρμογή του Target Model κατά την περίοδο των Μνημονίων πήγαινε από αξιολόγηση σε αξιολόγηση και από παράταση σε παράταση.
Η τελευταία συμφωνία του ΥΠΕΝ με τους Θεσμούς προβλέπει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2019.
Ωστόσο σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μίλησε για Ιούνιο του 2019.
Όσο δε για τον κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος παρακολουθεί το ζήτημα λόγω της αρμοδιότητας του σε θέματα βιομηχανίας (όπως είναι γνωστό οι βιομηχανίες προσδοκούν ότι η εφαρμογή του Target Model θα τους δώσει τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τους) μιλώντας στο συνέδριο Θεσσαλονίκη Summit, αφού παραδέχθηκε ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για τις επιχειρήσεις τοποθέτησε τη λειτουργία του Target Model και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα και πρόσθεσε ότι για το ενδιάμεσο διάστημα «γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις άμεσες».

Πρωτοβουλία για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Πιτσιόρλας έχει αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, πρωτοβουλία που επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχει αποδώσει με δεδομένη τη δημόσια αντιπαράθεση της ΔΕΗ με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) για τα τιμολόγια του 2018 και του 2019.
«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της βιομηχανίας. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με όλους και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε πολύ καλά τα θέματα και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιόρλας και τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ν’ αναβαθμίσει το ενδιαφέρον της για τη βιομηχανία, καθώς τη θεωρεί κεντρικό ζήτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Μιλώντας γενικά για παραγωγή, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπαίνουμε μπροστά στο καθήκον να αλλάξουμε πάρα πολλά στην Ελλάδα. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε τι γίνεται γύρω μας, κυρίως στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει ένα θεσμικό όργανο που να ασχολείται με εξελίξεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η γνώση θα μας επιστρέψει να αναπτυχθούμε».
Επισήμανε ότι προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, από το κτηματολόγιο μέχρι τα κίνητρα και το εμπορικό δίκαιο και διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε ορίζοντα διετίας θα έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο, μεταξύ άλλων με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ακόμη στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Όπως είπε θα είναι μια επανάσταση, γιατί το να συνδέονται πληροφοριακά συστήματα και να γίνονται διασταυρώσεις είναι πολύ σημαντικό. «Θεωρώ ότι το κλειδί για να προχωρήσει η βιομηχανία είναι η προώθηση όλων αυτών των αλλαγών» τόνισε.
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε δε ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι στην ΕΕ «όλη η ορολογία περί ενισχύσεων και προγραμμάτων κτλ. στρέφεται γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αλλά όταν μιλάμε στην Ευρώπη για ΜΜΕ, μιλάμε για άλλο πράγμα από ό,τι για αυτό που μιλάμε στην Ελλάδα. Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα σήμερα θα έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να ενισχύσουμε βιομηχανίες που είναι ένα βήμα πιο πάνω, πιο μπροστά, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα της χώρας, που θα παρασύρει και τις μικρότερες και τις μεσαίες».
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα δύσκολο, αφού σχετίζεται με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά θεωρεί ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα το «να ενισχύσουμε εταιρείες και βιομηχανίες που είναι μπροστά και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας, δίνοντάς της μια ώθηση πάρα πολύ μεγάλη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης