Φυσικό Αέριο

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαγωνισμοί και έναρξη κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου σε Μακεδονία, Θράκη, Στερεά

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαγωνισμοί και έναρξη κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου σε Μακεδονία, Θράκη, Στερεά

Τα νέα δίκτυα διανομής αναμένεται να αποπερατωθούν έως το 2021 και μέχρι το 2023 το σύνολο των προβλεπόμενων διασυνδέσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η ένταξη στα Περιφερειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΠΕΠ) των έργων για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου και στις τρεις Περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας) που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας.
Έτσι, θα μπει στην τελική ευθεία η «έλευση» του καυσίμου σε 18 πόλεις των τριών περιοχών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy Newς, εντός του Ιανουαρίου 2019 αναμένεται να προκηρυχθούν από τη ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας οι σχετικοί διαγωνισμοί, ώστε το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων, παράλληλα και στις τρεις Περιφέρειες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, τα δίκτυα διανομής αναμένεται να έχουν αποπερατωθεί έως το 2021, ενώ μέχρι το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και το σύνολο των προβλεπόμενων διασυνδέσεων.
Με τα έργα στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, θα υπάρξει πλήρης κάλυψη του αστικού ιστού στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα αναπτυχθούν δίκτυα συνολικού μήκους 1.215 χλμ.
Για την υλοποίηση των παραπάνω υποδομών, για κάθε Περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για την κατασκευή των δικτύων, το project management, καθώς και τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους.
Επίσης, θα υπάρξουν διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών, δηλαδή για τον εξοπλισμό (π.χ. αποσυμπιεστές) που θα περιλαμβάνεται στις εργολαβίες κατασκευής των δικτύων.

Χρηματοδότηση από ΠΕΠ, ΕΤΕπ, ΔΕΠΑ

Η ένταξη στα ΠΕΠ θα εξασφαλίσει ένα κονδύλι 74,8 εκατ. ευρώ για τις εργασίες. Για το υπόλοιπο ποσό χρηματοδότησης, η ΔΕΔΑ έχει εξασφαλίσει δάνειο 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ κεφάλαια ύψους 14,5 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η ΔΕΠΑ στη θυγατρική της.
Στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 44,1 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 48,5% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).
Στα 64,2 εκ. ευρώ εκτιμάται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).
Δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) θα κατασκευασθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 47,4 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 45% από το Π.Δ.Ε. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης