Φυσικό Αέριο

Borisof: Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει στρατηγική σημασία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού

Borisof: Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη έχει στρατηγική σημασία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
Σχέδια ενεργειακής σύνδεσης και μεταφοράς μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας συζήτησαν ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους αντιπροσώπους των εταιρειών φυσικού αερίου
Οι δυνατότητες για τη σύνδεση της ενέργειας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας - διασυνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συζήτησε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με τους εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην Τρίτη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για την ευρωπαϊκή προοπτική, συνδεσιμότητα, τη βιομηχανική ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού,» είπε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ και τόνισε ότι το έργο αυτό θα προσφέρει νέες ποσότητες αγορές προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή. Το κλειδί αναμενόμενη πηγή των αερίων μέσα από αυτό το τερματικό προέρχεται από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες μεγάλες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς θα οδηγήσει σε πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή κόμβο φυσικού αερίου «των Βαλκανίων». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κατασκευή των νέων LNG τερματικό έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση περιλαμβάνει επίσης τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Bulgartransgaz EAD Vladimir Malinov. Εξέφρασε την ετοιμότητα «Bulgartransgas» να λάβουν μέτρα για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας έργο που παρέχει την ανάπτυξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου υγροποιημένου φυσικού αερίου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συζήτησε τους μεταφορικούς δεσμούς μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας με τον Χρήστο Σπρίδη, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είχε πάντα άριστες σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια οι χώρες μας έχουν συνεργαστεί ενεργά στον τομέα των μεταφορών και αυτό το ίδρυμα που θα χτίζουμε», είπε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ δήλωσε ο υπουργός ελληνική μεταφοράς. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάγκη να εργαστούμε σκληρά για την σιδηροδρομική σύνδεση «Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Βάρνα-Ruse» και είπε ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει περαιτέρω στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου διπλής σιδηροδρομικής άξονα, ηλεκτροφόρα σιδηροδρομικού διαδρόμου σύγχρονο σύστημα ERTMS για τη διαχείριση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, που συνδέει τα βουλγαρικά και ελληνικά λιμάνια. Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τις πολυτροπικές εμπορευματικού διαδρόμου που συνδέει το Αιγαίο και το «Sea2Sea» Μαύρη Θάλασσα.

Η συνάντηση περιλαμβάνει επίσης τον Υπουργό Μεταφορών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών Rosen Zhelyazkov. Εξέταση ήταν ακόμα ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς με την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου ή οδού ταχείας κυκλοφορίας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς, καθώς και την επέκταση του διαδρόμου από τη Θεσσαλονίκη προς το λιμάνι της Πάτρας, για να επιτρέψει την επαφή με τη θάλασσα στην Ιταλία και την Ισπανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης