Επικαιρότητα

Brexit: Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση - Ετοιμάζεται (;) πρόταση μομφής κατά της May

tags :
Brexit: Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση - Ετοιμάζεται (;) πρόταση μομφής κατά της May
Παραμένει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης May λόγω διαφωνιών για το Brexit
Για συγκέντρωση των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Theresa May για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, κάνουν λόγο πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ώρα που και το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP ζητά την αποχώρηση της από την ηγεσία των Tories.
Εάν τελικά κινηθεί η διαδικασία για την πρόταση μομφής, η ψηφοφορία αναμένεται την προσεχή Τρίτη 20/11.
Παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, δηλώνει αποφασισμένη να φθάσει έως το τέλος προκειμένου η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, έχοντας έστω και μία μέτρια συμφωνία στην κατοχή της.

Μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα τόσο από το δικό της κόμμα, αυτό των Συντηρητικών, όσο και από την αντιπολίτευση η May εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρη ότι στο τέλος θα τα καταφέρει και δεν θα αφήσει τη Βρετανία έκθεση σε Brexit χωρίς συμφωνία.
Πάντως όλα δείχνουν ότι και οι επόμενες ημέρες, έως τις 25 Νοεμβρίου 2018 όπου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, θα είναι αρκετά δύσκολες για τη May, χωρίς κανένας να μπορεί να αποκλείσει ακόμη και «αποκαθήλωσή» της από την πρωθυπουργία της Γηραιάς Αλβιόνας.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή (15/11) συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου, η May τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια και εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα κατορθώσει να «γλιτώσει» από μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής.
Όσο για τις συνεχείς παραιτήσεις υπουργών και στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι διαφωνεί αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την άποψή τους και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να τις κάνει αποδεκτές.
Αναφορικά με τον νέο υπουργό Brexit, με δεδομένη την παραίτηση του Dominic Raab, κατέστη φανερό ότι η May θα δυσκολευθεί αρκετά να βρει κάποιον αντικαταστάτη του.
Εξαιρετικά σημαντικό, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Βρετανή πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα αναφορικά με το Brexit.

Στηρίζει τη May o υπ. Περιβάλλοντος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό και ότι θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για μία θετική συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Βρετανία.
Έντονη φημολογία είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ώρες, και μετά το κύμα παραιτήσεων ομοϊδεατών του από την βρετανική κυβέρνηση, ότι προετοίμαζε την δική του παραίτηση.
Σε ερώτηση σχετικά με αν έχει εμπιστοσύνη προς την Τερέζα Μέι, απάντησε: «Απολύτως».
«Πιστεύω ότι απολύτως ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην διαμόρφωση της σωστής συμφωνίας στο μέλλον και στην διασφάλιση ότι σε τομείς που είναι τόσο σημαντικοί για τον βρετανικό λαό μπορούμεν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους ο Gove δηλώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργασθεί με τους συναδέλφους του στην βρετανική κυβέρνηση.

SkyNews – Δημοσκόπηση: Το 61% των Βρετανών θέλει νέο δημοψήφισμα

Σύμφωνα, όμως, με δημοσκόπηση για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky το 61% των Βρετανών επιθυμεί την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Σε αντίθετο κλίμα, το 39% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί ένα άλλο δημοψήφισμα.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, ωστόσο, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το 54% των ερωτηθέντων αναφέρει πως θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο μπλοκ, το 14% σημειώνει πως θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας που έφερε η πρωθυπουργός Theresa May, ενώ το 32% τάσσεται υπέρ μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit;», το 31% επιλέγει την κα May, ενώ το 25% τον ηγέτη των Εργατικών, Jeremy Corbyn.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης