Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

To FSRU εντάσσεται στον ενεργειακό σχεδιασμό της Βουλγαρίας μέχρι το τέλος του 2018 - Ολοκληρώνεται η συμμετοχή της BEH στο έργο

To FSRU εντάσσεται στον ενεργειακό σχεδιασμό της Βουλγαρίας μέχρι το τέλος του 2018 - Ολοκληρώνεται η συμμετοχή της BEH στο έργο

Tσίπρας βλέπει Μπορίσοφ για τα ενεργειακά

Ολοκληρώνεται μέχρι τέλους του 2018 η συμετοχή της Bulgaria Energy Holding στο FSRU Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες που προέκυψαν από τις επαφές που υπήρξαν στο συνέδριο Thessaloniki Summit, που διοργανώθηκε χθές 15/11/2018 στην Θεσσαλονίκη  με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στο συνέδριο ήταν παρών ο Βούλγαρος πρόεδρος κ. Μπορίσοφ που ανέλυσε την στρατηγική της Βουλαγαρίας στους κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη των Βαλκανίων.
Μέχρι το τέλος του 2018 ο Πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης θα έχει ενταχθεί στον στρατηγικό ενεργιακό σχεδιασμό της Βουλγαρίας με στόχο να αξιοποιήσει η γείτονα χώρα τα ευεργετήματα του συνολικού πια εγχειρήματος με τον αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Οι Βούλγαροι θα πάρουν και άλλες πρωτοβουλίες όσον αφορά την προετοιμασία του έργου.
Για την στρατηγική σημασία του έργου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Το LNG την ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα
Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτυχθεί μία χώρα της περιοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
«Είμαστε μαζί» τόνισε, και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «αύριο στη συνάντηση που θα έχουμε για τον διασυνδετήριο για το υγροποιημένο αέριο, θα βρούμε κάποιον τρόπο να συμμετέχει και η Βουλγαρία με κάποιο ποσοστό, να το υπογράψουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου», ώστε «να έχουμε και μία σύνδεση ενεργειακή, οδική, σιδηροδρομική, που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εγώ στη Θεσσαλονίκη έρχομαι πιο γρήγορα από ό,τι ο Αλέξης από την Αθήνα».
Ο κ. Μπορίσοφ και καλωσόρισε τις συμφωνίες και κοινά έργα υποδομών στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας- Σερβίας.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, επισήμανε την ανάγκη «να συνδεθούμε με την Αλεξανδρούπολη και να εκσυγχρονίσουμε τη σιδηροδρομική γραμμή με Μπουργκάς».
Ο κ. Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι περί το τέλος του τρέχοντος μηνός θα εγκαινιαστεί ο αυτοκινητόδρομος από το Σαντάνσκι μέχρι τα στενά της Κρέσνα, τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου IV, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια.
Για την οδική σύνδεση με το Βελιγράδι, είπε ότι το 95% του αυτοκινητοδρόμου είναι έτοιμο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συνεχάρη τους συναδέλφους του κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί «αποδείχθηκαν άξιοι ηγέτες» και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πως «όσο πιο γρήγορα ενταχθεί η χώρα και στο ΝΑΤΟ τόσο καλύτερα και για την Ελλάδα και για τη Βουλγαρία».
«Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τη συνεργασία μας, καθώς έχουμε απεριόριστες δυνατότητες» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.




Μπορίσοφ: Η ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού της Βουλγαρίας προϋποθέτει την συμμετοχή μας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ και τόνισε ότι το έργο αυτό θα προσφέρει νέες ποσότητες αγορές προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή. Το κλειδί αναμενόμενη πηγή των αερίων μέσα από αυτό το τερματικό προέρχεται από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες μεγάλες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς θα οδηγήσει σε πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή κόμβο φυσικού αερίου «των Βαλκανίων».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κατασκευή των νέων LNG τερματικό έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.
Η συνάντηση περιλαμβάνει επίσης τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Bulgartransgaz EAD Vladimir Malinov. Εξέφρασε την ετοιμότητα «Bulgartransgas» να λάβουν μέτρα για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας έργο που παρέχει την ανάπτυξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου υγροποιημένου φυσικού αερίου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συζήτησε τους μεταφορικούς δεσμούς μεταξύ τηςΒουλγαρίας και της Ελλάδας με τον Χρήστο Σπρίδη, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε, δήλωσε η κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών.
«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είχε πάντα άριστες σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια οι χώρες μας έχουν συνεργαστεί ενεργά στον τομέα των μεταφορών και αυτό το ίδρυμα που θα χτίζουμε», είπε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ δήλωσε ο υπουργός ελληνική μεταφοράς. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάγκη να εργαστούμε σκληρά για την σιδηροδρομική σύνδεση «Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Βάρνα-Ruse» και είπε ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει περαιτέρω στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου διπλής σιδηροδρομικής άξονα, ηλεκτροφόρα σιδηροδρομικού διαδρόμου σύγχρονο σύστημα ERTMS για τη διαχείριση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, που συνδέει τα βουλγαρικά και ελληνικά λιμάνια. Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τις πολυτροπικές εμπορευματικού διαδρόμου που συνδέει το Αιγαίο και το «Sea2Sea» Μαύρη Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης